NOS NieuwsAangepast

'Persoonsgegevens huurders op dark web na digitale inbraak bij woningcorporaties'

Cybercriminelen hebben na een digitale inbraak bij verschillende woningcorporaties een deel van de gestolen informatie gepubliceerd op het darkweb, een ontoegankelijk deel van internet.

Dat schrijft RTL Nieuws, dat de data heeft ingezien. Er waren al vermoedens dat de gegevens daar te vinden zouden zijn. Van de 200 gigabyte aan data die werd gestolen, zou inmiddels zo'n 8 gigabyte zijn gepubliceerd. Volgens RTL Nieuws gaat het om duizenden bestanden met daarin gevoelige gegevens van klanten, zoals kopieën van identiteitsbewijzen en bankgegevens.

Daarnaast zouden ook de volledige namen, woonadressen, telefoonnummers, e-mailadressen en in sommige gevallen burgerservicenummers van klanten online zijn gezet. Zulke gegevens kunnen worden gebruikt voor identiteitsfraude.

NOS op 3 legt in deze video uit hoe het dark web precies werkt:

De ransomwareaanval kwam vorige week aan het licht. Acht woningcorporaties werden doelwit, onder meer in Breda, Roosendaal, Wageningen en Vlissingen.

De digitale diefstal leidde ertoe dat de systemen van de woningcorporaties Laurentius, Alwel en Zayaz grotendeels plat kwamen te liggen. De corporaties zijn samen goed voor de gegevens van 75.000 woningen en privégegevens van klanten.

Meerdere media melden dat de beruchte cyberbende Conti achter de aanval zit. Volgens de regionale krant BNdeStem zou de bende 15 miljoen euro losgeld eisen. De acht corporaties weigeren dit te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl