Lorena Wiebes gaat juichend over de finish en wint opnieuw de Scheldeprijs
NOS WielrennenAangepast

Wiebes en Kristoff winnen Scheldeprijs; duel Jakobsen-Groenewegen blijft uit

Lorena Wiebes heeft ook de tweede editie van de Scheldeprijs voor vrouwen gewonnen. Bij de mannen ging de zege naar de Noor Alexander Kristoff, net als in 2015.

Veel aandacht bij de mannen ging vooraf uit naar Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen, de Nederlandse topsprinters die twee jaar geleden betrokken waren bij een huiveringwekkende valpartij in Polen. Beiden stonden aan de start in Terneuzen, maar speelden geen rol van betekenis.

De 200 kilometer lange koers (bij de mannen) wordt ook wel het officieuze WK voor sprinters genoemd. Maar tot een massasprint kwam het niet.

Kristoff solo over finish

Kristoff reed op 7 kilometer van de finish in Schoten weg bij twaalf vluchtmaten en kwam solo over de eindstreep. Danny van Poppel eindigde als tweede.

Sprinter Kristoff wint Scheldeprijs, maar niet in een sprint

Kort na de start in Terneuzen brak het peloton al vanwege de harde wind. Dat uitgerekend QuickStep, zeer bedreven in waaierrijden, niet vertegenwoordigd was in de kopgroep, was opmerkelijk. De ploeg van tweevoudig winnaar Jakobsen kreeg het gat met de koplopers niet gedicht en dus kwam er ook geen massasprint.

Jakobsen eindigde op 3.30 als vijftiende. Groenewegen had eerder al helemaal de slag gemist. Uiteindelijk kwamen er slechts dertig renners over de finish in Schoten.

Wiebes oppermachtig in sprint

DSM-renster Wiebes was na 138 kilometer koers met start en finish in Schoten, nabij Antwerpen, oppermachtig in de massasprint.

Na 40 kilometer koers reden Megan Armitage, Simone Boilard en Haley Smith weg uit het peloton. Ze pakten maximaal twee minuten, maar vijf kilometer voor de meet werd Smith als laatste ingerekend. Even later was er een enorme valpartij en bleven er veertig rensters vooraan over.

Wiebes' team had de hele dag gewerkt, maar in de slotkilometer was DSM de regie kwijt. Dat deerde Wiebes niet. Ze vond het wiel van ploeggenote Charlotte Kool, raakte die kwijt, hervond 'm weer, zette aan en reed iedereen op een fietslengte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl