NOS Nieuws

Wekdienst 5/4: Kamer bijgepraat over onderzoek mondkapjesdeal • Zelensky spreekt Veiligheidsraad toe

Goedemorgen! De Tweede Kamer wordt bijgepraat over het onderzoek naar de mondkapjesdeal tussen het ministerie van VWS en Sywert van Lienden. En de Oekraïense president Zelensky spreekt de Veiligheidsraad toe.

Eerst het weer: Het is bewolkt, regenachtig en er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Enkel in het zuidwesten komen langere droge momenten voor. De minimumtemperatuur ligt tussen de 8 en 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer wordt vanaf 16.30 uur in een technische briefing bijgepraat over het onderzoek naar de mondkapjesdeal die het ministerie van Volksgezondheid sloot met Sywert van Lienden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Deloitte.
  • De Oekraïense president Zelensky gaat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toespreken, zo meldde hij gisteravond in zijn dagelijkse videotoespraak voor zijn landgenoten. Hij wil het hebben over de gedode burgers in de plaatsen van waaruit Russische troepen zich nu hebben teruggetrokken.
  • Willem Engel, voorman van Viruswaarheid, hoort na 13.00 uur of hij langer in de cel moet blijven. Engel werd zondag opnieuw opgepakt nadat enkele dagen eerder zijn voorarrest onder voorwaarden was geschorst. Het OM vindt dat hij die heeft geschonden.
  • De Algemene Rekenkamer publiceert een onderzoek naar het toezicht van de Belastingdienst op zogenoemde schijnconstructies. Het gaat om zzp'ers die werk verrichten waarvoor ze eigenlijk in dienstverband zouden moeten zijn.
  • De kwartfinales van de Champions League beginnen vanavond met de wedstrijden Manchester City-Atlético Madrid en Benfica-Liverpool. De wedstrijden beginnen om 21.00 uur.

Wat heb je gemist?

Verschillende lichamen van gedode burgers in Boetsja, in de buurt van Kiev, lagen al weken op straat. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar en videobeelden door The New York Times. Rusland had gedurende die complete periode de macht over het stadje.

Op de beelden is te zien dat elf van de gedode inwoners van Boetsja tussen 9 en 11 maart op straat kwamen te liggen. De lichamen liggen in dezelfde positie als ze later zijn aangetroffen toen Oekraïense troepen het door Rusland verlaten Boetsja binnenreden. Drie andere lichamen zijn rond 20 en 21 maart op straat komen te liggen, blijkt uit de analyse van The New York Times.

De doodsoorzaak is niet bij alle slachtoffers duidelijk. Sommige stoffelijke overschotten zijn aangetroffen bij inslagkraters, andere werden gevonden met hun handen achter hun rug gebonden bij auto's en fietsen, met schotwonden in het hoofd.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Noordwijkerhout is een basisschool gisterochtend enige tijd ontruimd geweest vanwege een verdachte situatie. Volgens een melding liep een onbekende man met een mes bij basisschool De Prinsenhof naar binnen en gedroeg hij zich verdacht. De politie ging daarom met meerdere eenheden naar de school.

Het bleek te gaan om een misverstand. De man was een medewerker van de school die met een mes liep om een taart aan te snijden.

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl