ANP
NOS Nieuws

Oekraïense provider geraakt door ‘zwaarste digitale aanval' sinds invasie

De Oekraïense internetprovider Ukrtelecom is gisteren geraakt door wat volgens Forbes wordt gezien als de zwaarste digitale aanval sinds de start van de Russische invasie. Als gevolg ervan werkte het internet urenlang niet.

Het gaat volgens de directeur van netwerkbedrijf Kentik om de op zeven na grootste provider van het land, tegelijkertijd verzorgt het volgens The Wall Street Journal de internetverbindingen voor het leger. Dat maakt het een interessante 'prooi'.

NetBlocks, een organisatie die het internet monitort, maakte gistermiddag melding van een grote storing bij de internetprovider. De oorzaak was toen nog onduidelijk. Het duurde vervolgens uren voordat de problemen waren verholpen. Iets na half 2 's nachts Nederlandse tijd meldde NetBlocks dat het internet 't weer deed.

Wat het precieze doel was van de aanval, is vooralsnog niet duidelijk. De vraag is met name of er sprake was van een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service), waarbij het netwerk van een bedrijf wordt bestookt met zoveel internetverkeer dat de systemen dit niet aankunnen, of dat er bijvoorbeeld hackers zijn binnengedrongen of al binnen waren.

Het plaatsvervangend hoofd van de staatsdienst voor speciale communicatie en informatiebescherming heeft aan Forbes bevestigd dat de overheid een onderzoek is gestart. Hij kon nog zeggen wat de oorzaak is.

Vooraf was de verwachting dat een oorlog in Oekraïne gepaard zou gaan met een of meerdere grote digitale aanvallen. Maar dergelijke incidenten zijn vooralsnog uitgebleven, naar de reden is gissen. Wel wordt er rekening mee gehouden dat Rusland de optie achter de hand houdt en dat Oekraïne er beter in is geworden om aanvallen af te slaan. Daarnaast geldt nog altijd wel de waarschuwing dat grotere aanvallen nog kunnen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl