ANP / HOLLANDSE HOOGTE / MICHEL VAN BERGEN
NOS Nieuws

Straffen voor neerleggen bom bij Poolse supermarkt Beverwijk

De rechtbank in Haarlem heeft twee Amsterdammers veroordeeld vanwege het plaatsen van een landmijn bij een Poolse supermarkt in Beverwijk. Een man van 20 moet dertig maanden de cel in, een 18-jarige man kreeg zestien maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk.

De laatste was net een maand 18 toen hij de landmijn neerlegde en functioneert volgens het vonnis "als een jeugdige", waarmee hij in dit geval onder het jeugdstrafrecht valt.

De schade zou enorm zijn geweest.

Vonnis rechtbank Haarlem

De rechter acht bewezen dat de twee in de nacht van 28 juni vorig jaar bij de supermarkt in de weer waren met de landmijn, elektriciteitsdraad, een accu en twee jerrycans benzine. Ze hadden de bedoeling om een ontploffing te veroorzaken, stelt de rechter. "De schade zou enorm zijn geweest."

"Dat de verdachten tegen betaling een zeer gewelddadige opdracht hebben aangenomen en zich enkel hebben laten leiden door eigen winstbejag neemt de rechtbank hen zeer kwalijk", schrijft de rechtbank. "Zij hebben zich niets aangetrokken van de mogelijke gevolgen van hun handelen."

Beide mannen hadden al een strafblad en moeten ook nog voorwaardelijke straffen uitzitten. Ze hebben bekend dat ze het explosief in Beverwijk hebben neergelegd.

Er lopen ook nog rechtszaken tegen andere verdachten van een serie aanslagen op Poolse supermarkten in 2020 en 2021.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl