Het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel AFP

Goedemorgen! In Brussel komen de G7, de NAVO en de EU bij elkaar vanwege de oorlog in Oekraïne. En in Lisse gaat na twee jaar de Keukenhof weer open voor florafanaten.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

Vandaag schijnt op veel plaatsen de zon weer volop. Bij een zwakke noordoostenwind wordt het 16 tot 19 graden. De komende dagen wordt het geleidelijk kouder en in het weekend komt ook meer bewolking voor. Daarbij komt ook meer wind te staan.

Infoplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een dag vol topoverleg in Brussel over Oekraïne. Frankrijk, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada, Duitsland en Japan, beter bekend als de G7, komen bij elkaar om de Russische invasie te bespreken. Daarnaast staat ook een ingelaste top van de NAVO op het programma. Alle regeringsleiders zijn er. Ook is er een EU-top waar de oorlog in Oekraïne aan bod komt. Bij hoge uitzondering sluit ook de Amerikaanse president Biden daarbij aan.
  • Het ging twee jaar lang niet over rozen voor de Keukenhof. Het bloemenpark in Lisse kon geen bezoekers ontvangen vanwege de coronapandemie. Vanaf vandaag kunnen bewonderaars van decoratieve bolgewassen de bloemetjes weer buiten zetten in de Bollenstreek. De Keukenhof is open tot en met 15 mei.
  • Als eerste gemeente installeert Amsterdam de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen van vorige week. Dat gebeurt vandaag omdat Weesp opgaat in de gemeente Amsterdam. In andere gemeentes waar vorige week verkiezingen waren, is de installatie van de nieuwe raad op 30 maart.

Wat heb je gemist?

Het Oekraïense leger lijkt vooruitgang te boeken in de strijd rondom de hoofdstad Kiev. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie op basis van Britse inlichtingendiensten. Volgens de Britten voeren de Oekraïense strijdkrachten de druk op Russische troepen ten noordoosten van Kiev flink op. Het Russische leger zou daar met "aanzienlijke logistieke en morele problemen" kampen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Oekraïense songfestivalnummer is onbedoeld uitgegroeid tot strijdlied. Op TikTok is het nummer Stefania van de band Kalush Orchestra een hit. Het is als soundtrack gemonteerd onder oorlogsbeelden, bij video's van explosies en gevechtshandelingen, maar ook bij beelden van slachtoffers. "Iedereen voelt zich verbonden met het lied", aldus de band.

Oekraïens songfestivalnummer groeit onbedoeld uit tot strijdlied

Een fijne donderdag!

STER reclame