ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 23/3: Meeste coronamaatregelen geschrapt • Uitspraak Nigeriaanse weduwen vs. Shell

Goedemorgen! De meeste nog overgebleven coronamaatregelen vervallen vandaag. En de rechtbank in Den Haag doet uitspraak in een zaak die vier Nigeriaanse vrouwen hebben aangespannen tegen Shell.

Maar eerst het weer. Vandaag is er opnieuw veel ruimte voor de zon. Na een frisse start stijgt vanmiddag de temperatuur naar 17 tot 19 graden. De noordoostenwind is zwak en zorgt ervoor dat het warmer aanvoelt. De komende dagen verandert er maar weinig.

Weeronline

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Na zo'n twee jaar worden de meeste resterende coronamaatregelen geschrapt. Reizigers in het ov hoeven geen mondkapje meer te dragen en bezoekers van evenementen met meer dan 500 personen hoeven zich niet meer te laten testen. Vliegtuigpassagiers moeten nog wel een mondkapje dragen, maar verschillende maatschappijen hebben al aangekondigd dat niet te handhaven.
  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in een zaak tegen Shell die is aangespannen door vier Nigeriaanse weduwen van geëxecuteerde activisten. De weduwen vinden dat Shell medeverantwoordelijk is voor de dood van hun echtgenoten. Shell zou in 1995 geld hebben geboden om valse verklaringen af te leggen tegen negen Ogoni-activisten, die gekant waren tegen de praktijken van Shell. Ze zouden vier Ogoni-leiders hebben vermoord. De negen werden opgehangen door de militaire dictatuur in Nigeria.
  • EU-lidstaten moeten op 1 november 90 procent van hun gasvoorraden hebben gevuld. Dat is één van de maatregelen om sneller af te komen van het Russische gas. De Europese Commissie presenteert vandaag een plan voor de verplichte vulling van de gasreserves.

Wat heb je gemist?

Voor het eerst zijn ooggetuigenverslagen opgedoken van de Russische aanval op het theater van de Oekraïense havenstad Marioepol, vorige week woensdag. Een slotenmaker zag mensen met open botbreuken en een moeder die zocht naar haar kinderen onder het puin. "Een vijfjarig jongetje schreeuwde: 'Ik wil niet dood'. Het was hartverscheurend."

De BBC heeft het bombardement door experts laten analyseren. Zij kwamen tot de conclusie dat het theater mogelijk door één bom is vernietigd; een lasergestuurde KAB-500L van ruim 500 kilo. Er zouden zeker 1000 mensen hebben geschuild in het gebouw. De burgemeester van Marioepol meldde een dag later dat 130 mensen uit het theater gered waren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Staatsbosbeheer heeft zich de woede van Zuid-Limburgers op de hals gehaald, schrijft 1Limburg. De natuurbeheerder verbiedt het kappen van dennen voor een eeuwenoude traditie in dorpen als Banholt, Noorbeek en Mheer. Ongetrouwde mannen, die jonkheden worden genoemd, kappen in de lente in de bossen van Staatsbosbeheer een fijnspar die met veel bombarie in hun dorp wordt geplaatst. Staatsbosbeheer zegt dat de jonkheden zich de afgelopen jaren niet aan de afspraken hielden. Daardoor ontstond schade aan andere bomen.

Een fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl