EPA
NOS Sport

Barty (25), de nummer één van de wereld, stopt per direct met tennissen

De Australische Ashleigh Barty (25), de nummer één van de wereld, heeft haar afscheid als proftennisster aangekondigd. Dat deed ze in een video op Instagram. Ze omschrijft haar besluit om te stoppen als een lastige keuze.

"Ik heb de fysieke drive niet meer, de emotionele honger en alles wat nodig is om jezelf uit te dagen op topniveau. Ik ben klaar", zei Barty in de video.

Afgelopen januari werd Barty de eerste Australische winnares van de Australian Open sinds 1978. Ze verloor tijdens het toernooi geen enkele set. Maar begin deze maand liet ze weten niet deel te zullen nemen aan de prestigieuze WTA-toernooien van Indian Wells en Miami. "Helaas is mijn lichaam niet voldoende hersteld na de Australian Open".

Inspiratiebron

De Australische premier Scott Morrison noemt Barty een inspiratiebron voor jonge Australiërs en bedankt haar. "Blij voor Ashleigh, maar verdrietig voor de sport", reageert voormalig nummer één Andy Murray.

"Bedankt Ashleigh, voor wat je op het veld, buiten het veld en voor ons hebt betekend", schrijft tennisbond WTA op Twitter.

Barty staat tot op de dag van vandaag stevig op de eerste plaats van de wereldranglijst. Die positie heeft ze in totaal 121 weken bezet, waarvan de laatste 114 onafgebroken.

Slechts drie speelsters in de geschiedenis stonden voor een langere periode op één: Steffi Graf (186 weken), Serena Williams (eveneens 186) en Martina Navratilova (156). Barty verdiende in haar carrière ruim 21,5 miljoen euro aan prijzengeld.

Ashleigh Barty licht haar besluit toe om te stoppen:

Barty (25) stopt per direct met tennissen: 'Ik merk dat ik op ben'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl