EPA
NOS Nieuws

Britten en Amerikanen akkoord over afschalen staal- en aluminiumheffingen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt over het afbouwen van de wederzijdse importheffingen, onder meer op staal en aluminium. Oud-president Trump besloot in 2018 tot de extra belasting, naar eigen zeggen ter bescherming van de Amerikaanse economie, waarna Europa ook heffingen op Amerikaanse producten doorvoerde.

Een deel van de Britse export van staal en aluminium wordt nu vrijgesteld van de Amerikaanse heffingen. In ruil daarvoor schrapt het Verenigd Koninkrijk importheffingen op Amerikaanse goederen zoals sterke drank en landbouwproducten, met een totale waarde van 500 miljoen dollar.

Het VK kan voortaan maximaal 500.000 ton staal en 900.000 ton aluminium naar de VS exporteren, zonder dat daar respectievelijk 25 procent en 10 procent aan importbelasting op wordt geheven.

Al eerder akkoord met EU

De heffingen kwamen destijds als een onaangename verrassing voor verschillende bondgenoten van de Amerikanen. De Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo benadrukte vandaag in een persverklaring dat de regering-Biden de banden met die landen weer wil aanhalen.

Vorig jaar oktober bereikten de VS en de EU al een akkoord over het afbouwen van de importheffingen. Maar vanwege de Brexit gold dit niet voor de Britten.

Volgens Raimondo is het nu de bedoeling dat de bondgenoten samen optrekken tegen wat de VS ziet als concurrentievervalsing door China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl