NOS Nieuws

Ooggetuigen over aanval theater Marioepol: 'Het was hartverscheurend'

Het geluid van straaljagers werd overstemd door het lawaai van die enorme ontploffing. Het statige gebouw, nog gerenoveerd in de Sovjettijd, veranderde in een oogwenk in een hoop brandend puin. Daarna was er vooral geschreeuw te horen, van alle kanten.

Voor het eerst zijn ooggetuigenverslagen opgedoken van de aanval op het theater van de Oekraïense havenstad Marioepol. De Britse omroep BBC sprak onder anderen met een vrouw die het bombardement overleefde, omdat ze net ervoor had besloten water te gaan halen voor haar twee honden.

Mariia Rodionova, een 27-jarige lerares, stond in een rij in de buurt van de hoofdingang van het theater toen vorige week woensdag rond 10.00 uur de bom viel. Een man duwde haar meteen tegen een muur in een poging haar te beschermen met zijn eigen lichaam, vertelde ze. Het is niet duidelijk waar en wanneer de BBC met haar sprak.

In shock

Direct na de explosie voelde Rodionova hevige oorpijn. Ze dacht dat haar trommelvliezen waren gescheurd, tot ze overal het geschreeuw van mensen hoorde. Ze zag hoe een vrouw met een hoofdwond poogde een man met glas in zijn gezicht te helpen.

De zaal in het theatergebouw waar ze de afgelopen tien dagen had doorgebracht, was weggevaagd. "Twee uur lang kon ik helemaal niks. Ik ben daar maar gewoon gebleven. Ik was in shock", zei Rodionova.

Satellietfoto's van het Amerikaanse Maxar tonen beelden van voor het bombardement op 14 maart (links) en na het bombardement op 19 maart (rechts):

Satellietfoto's van het Amerikaanse Maxar tonen beeld van voor het bombardement op 14 maart (links) en na het bombardement op 19 maart (rechts)

De BBC sprak ook met de 27-jarige slotenmaker Vladyslav. Hij was net als Radionova in de buurt van de hoofdingang ten tijde van de aanval. Hij vluchtte direct naar een kelder, kwam tien minuten later weer naar buiten waar zich "verschrikkelijke dingen" afspeelden. Hij zag mensen met open botbreuken en een moeder die zocht naar haar kinderen onder het puin. "Een vijfjarig jongetje schreeuwde: 'Ik wil niet dood'. Het was hartverscheurend."

De BBC heeft het bombardement door experts laten analyseren. Zij kwamen tot de conclusie dat het theater mogelijk door één bom is vernietigd; een lasergestuurde KAB-500L van ruim 500 kilo. Mogelijk ontplofte de bom direct bij de inslag, waardoor hij zich niet in het gebouw kon boren en ook de schuilkelders intact bleven.

Bijna een week later is er nog veel onduidelijk over de aanval op het theater. Er zouden zeker 1000 mensen hebben geschuild in het gebouw. De burgemeester van Marioepol meldde een dag later dat 130 mensen uit het theater gered waren. Daarna volgden er berichten dat mogelijk velen het bombardement hadden overleefd, maar een definitieve bevestiging van dat nieuws bleef uit.

Nauwelijks informatie

Er komt nauwelijks informatie uit de belegerde stad. Gisteren werd bekend dat de twee AP-journalisten die als enige internationale journalisten nog verslag deden van de strijd om Marioepol de stad hebben verlaten; het was te gevaarlijk geworden en ze moesten in allerijl worden geëvacueerd door Oekraïense soldaten.

Mariia Rodionova verbleef in het theater in een soort collegezaal in de buurt van het podium. Ze vermoedt dat de dertig anderen in de zaal zijn omgekomen bij het bombardement. Het was puur geluk dat ze er op dat moment niet was, zegt ze. Buiten zag ze net als Vladyslav veel overlevenden uit het verwoeste gebouw komen.

Het bombardement op het theater leidde internationaal tot geschokte reacties. Temeer omdat aan de voor- en achterkant van het theater in het Russisch het woord 'kinderen' op de grond was geschreven, zodat piloten vanuit de lucht konden zien dat er kinderen schuilden.

Rusland ontkent de luchtaanval te hebben uitgevoerd en zegt dat het Azov-bataljon, de extreemrechtse militie die Marioepol jaren geleden heroverde op pro-Russische rebellen, hiervoor verantwoordelijk is. Er is geen bewijs voor die claim.

Dronebeelden van een recent bombardement op een industriecomplex in Marioepol. Volgens de Oekraïners toont het beeld aan dat de Russen de stad lukraak bombarderen:

Bombardement op industriecomplex in Marioepol gefilmd vanuit de lucht

Marioepol ligt sinds het begin van de Russische invasie zwaar onder vuur. De stad is strategisch én symbolisch belangrijk voor zowel Oekraïne als Rusland. Door de aanhoudende belegering is er nauwelijks nog voedsel in de stad. Ook hebben inwoners geen stromend water, elektriciteit of verwarming.

Vandaag tekende het Russische persbureau RIA op uit de mond van een separatistenleider dat Russische militairen en pro-Russische separatisten uit Oost-Oekraïne de helft van Marioepol in handen hebben. Die claim is niet onafhankelijk te verifiëren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl