NOS Nieuws

Corsicaanse separatist Colonna overleden na mishandeling in gevangenis

De Corsicaanse nationalist Yvan Colonna is op 61-jarige leeftijd overleden, bevestigen verschillende Franse media. Colonna werd deze maand aangevallen door een medegevangene in een gevangenis in het zuiden van Frankrijk en kwam daardoor in een coma terecht. Hij stierf vandaag in een ziekenhuis in Marseille.

Na de aanval op Colonna, drie weken geleden, barstten op Corsica hevige rellen uit. Tientallen agenten en nationalistische betogers raakten tijdens die rellen gewond. De betogers hielden de Franse autoriteiten medeverantwoordelijk voor de aanval op de nationalist, die ondanks verschillende verzoeken daartoe niet was overgebracht naar een gevangenis op Corsica. Daar zou hij dichter bij zijn familie zijn.

Moord op gouverneur

Yvan Colonna zat een levenslange straf uit in Frankrijk vanwege de moord op de gouverneur van Corsica in 1998. In 2003 werd hij opgepakt, de autoriteiten vonden hem na een grote klopjacht in een herdershut op het eiland in de Middellandse Zee.

Door Corsicaanse separatisten wordt Colonna beschouwd als held. Op het eiland is tientallen jaren door de separatistische beweging FLNC met geweld gestreden voor onafhankelijkheid van Frankrijk. In 2014 legde de organisatie de wapens neer, maar nationalistische partijen hebben nog altijd de meerderheid in het regionale parlement van Corsica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl