NOS NieuwsAangepast

Spotprent seksueel misbruik gestolen uit museum

Uit het Limburgs Musuem in Venlo is een spotprent van Peter van Straaten gestolen. Het is de tekening waarmee Van Straaten in januari de Inktspotprijs 2010 won. In het museum is op dit moment een tenstoontelling over spotprenten.

Op de spotprent, getiteld Kruisverkrachting, is een biddend kind te zien met het kruis van Jezus in zijn achterste. In de lijst zat nog een andere tekening van Van Straaten over seksueel misbruik in de kerk.

De dader liep donderdag doelbewust naar de prent, nam de lijst onder de arm en wandelde ermee naar buiten, zegt de directeur van het museum. Hij vermoedt dat de dader een gelovige is die de kritiek van Van Straaten niet kan verkroppen. "Uit die hoek hadden we al eerder signalen."

Camera

De diefstal is vastgelegd door een camera in het museum. Er is inmiddels aangifte gedaan en de beelden zijn aan de politie gegeven.

De tekening stond in maart vorig jaar in Vrij Nederland. De jury noemde de tekening "letterlijk en figuurlijk treffend, pijnlijk komisch en wrang". "Hij brengt traan en lach tegelijkertijd teweeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl