Groningen na winst in Utrecht stapje dichter bij bereiken play-offs

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - FC Groningen

FC Groningen heeft zichzelf in de strijd om een ticket voor de play-offs een prima dienst bewezen. Op bezoek bij FC Utrecht werd in de beginfase met twee treffers de basis gelegd voor de overwinning: 1-3.

Al in de eerste minuut vestigde scheidsrechter Dennis Higler de aandacht op zich. Hij zag een overtreding van Utrecht-doelman Fabian de Keijzer op Michael de Leeuw compleet over het hoofd. Higler moest door Kevin Blom, die als VAR fungeerde, ingeseind worden om zijn fout in te zien.

Na enkele minuten oponthoud kon Mo El Hankouri vanaf elf meter aanleggen. Hij stuurde De Keijzer de verkeerde kant op, waardoor Groningen een droomstart kende.

De Leeuw een duikelaar? 'Het was een honderd procent strafschop'

Die droomstart werd even later nog mooier na een goal van De Leeuw, die de bal van Jørgen Strand Larsen op een presenteerblaadje kreeg. De Keijzer kon het schot van de Groningen-aanvoerder, van net buiten de zestien, niet keren.

Utrecht moest zo al vroeg in de achtervolging. In het restant van de eerste helft kreeg het kansen via Anastosios Douvikas, Quinten Timber en vooral Sander van de Streek, maar Groningen bleef soms met kunst- en vliegwerk overeind.

Het massale opstootje vlak voor rust, na een correcte sliding van Bjorn Meijer op Douvikas, mocht Higler zich aanrekenen. Hij zag een overtreding van Meijer en trok geel. De toegekende vrije trap werd uiteindelijk door Douvikas over het doel geschoten.

De gemoederen raken vlak voor rust even oververhit

Met nieuweling Pontus Almqvist en Mimoun Mahi in de ploeg hoopte Utrecht-trainer René Hake na rust iets te bewerkstellingen. Dat sorteerde al snel effect. Almqvist zette voor, Groningen-keeper Peter Leeuwenburgh liet de bal los, waardoor Bart Ramselaar kon profiteren. Via Mike te Wierik verdween de bal in het net.

De aansluitingstreffer gaf Utrecht energie, al trof De Leeuw kort na de 1-2 nog wel de paal. De 2-2 hing vervolgens meermalen in de lucht, maar Douvikas wist tot twee keer toe Leeuwenburgh niet te passeren. Timber vond de Groningen-doelman eveneens op zijn weg.

Ook in de slotfase bleef de gelijkmaker uit. Sterker, Strand Larsen gooide vlak voor tijd het duel in het slot, waardoor Groningen uitstekende zaken deed in de strijd om een ticket voor de play-offs. Het staat na de zege iets steviger op de achtste plek, met nu vier punten achterstand op Utrecht.