De grenscontrole gisteravond op de A1 was volgens Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) in strijd met Europese afspraken over vrij verkeer van personen en goederen.

"Ik heb het gevoel dat er een aantal dingen op elkaar zijn geplakt om de mogelijkheid te geven weer een grenscontrole uit te voeren", zegt ze desgevraagd in een reactie. "Er moet altijd een vermoeden van een misdaad zijn, dat vind ik heel belangrijk voor het rechtsgevoel."

Op de A1 controleerden de politie, de douane en de marechaussee het verkeer richting Duitsland. Volgens de politie Twente is de A1 een belangrijke doorvoerroute naar het Oostblok. Dat is dan ook de reden waarom de politie daar zo'n acht keer per jaar een dergelijke controle houdt.

Dit keer werd er ook met een speciale camera gewerkt, waarmee van tevoren ingevoerde kentekens van verdachte personen konden worden opgespoord.

Bij de grootscheepse controle werden zes mensen aangehouden en er werd één illegale vreemdeling aangetroffen. De politie nam vier auto's in beslag.

Schengenverdrag

Volgens Sargentini zijn de controles niet specifiek genoeg op criminelen gericht geweest. Er werden met name Oost-Europeanen van de weg gehaald. Als de controle niet voor iedere reiziger hetzelfde is, wordt het vrije verkeer van bepaalde groepen Europeanen belemmerd. En dat is in strijd met het Schengenverdrag.

"De politie heeft het recht op zoek te gaan naar criminelen en drugskoeriers, maar dat gebeurt over het algemeen gericht, dat je weet naar wie je zoekt. Als je net over de grens met name buitenlandse kentekens aanhoudt, zonder dat je gericht op zoek bent, dan zou het een soort grenscontrole kunnen zijn en dat is niet toegestaan."

"Het is raar om te zeggen: ze komen uit het buitenland, dus ik begin maar vast met de analyse, want het zou wel een crimineel kunnen zijn. Als ik gewoon in de stad loop kan de politie ook denken: je weet het niet, maar ze zou iets verkeerds in de zin kunnen hebben."

Discussie

Op dit moment wordt binnen Europa flink gediscussieerd over de controle van de binnengrenzen. Dat gebeurt sinds arbeidsmigranten uit het onrustige Tunesië via Italië naar Europa proberen te komen.

Ook kondigde Denemarken vorige week aan weer grenscontroles in te willen voeren langs de grens met Duitsland, speciaal voor Oost- Europeanen.

Nederland wil ook graag weer meer ruimte krijgen voor grenscontroles. Minister Leers van Binnenlandse Zaken heeft daarom een spoedadvies aangevraagd bij de Raad van State.

Gewaarschuwd

Op dit moment mogen er geen vreemdelingencontroles langs de binnengrenzen worden gehouden. De Raad van State constateerde in december vorig jaar dat die controles onrechtmatig waren. Het ging daarbij om het Mobiel Toezicht Vreemdelingen.

Vorig jaar nog werden er 500.000 personen aangehouden bij controles langs de binnengrenzen. Daarbij werden 3500 vreemdelingen gearresteerd. Op dit moment mogen vreemdelingen die worden aangetroffen niet meer worden vastgezet. Zij worden nu gewaarschuwd het land te verlaten.

De verwachting is dat minister Leers aan het eind van deze maand van de Raad van State hoort of hij meer armslag krijgt om aan grenscontroles te kunnen doen.

STER reclame