NOS Nieuws

Wekdienst 19/3: België verlaagt accijns op brandstof • Wielerklassieker Milaan-Sanremo

Goedemorgen! Het kan wel eens druk worden in de grensstreek met België; dat land verlaagt vandaag de accijnzen op brandstof met 17,5 cent per liter. En in Italië wordt de wielerklassieker Milaan-Sanremo verreden.

Eerst het weer: de zon schijnt volop, maar door de oostelijke wind voelt het toch fris. Het wordt vanmiddag 11 tot 15 graden, de wind waait dan met kracht 4 of 5. Tegen de avond begint de wind af te nemen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam wordt de jaarlijkse landelijke demonstratie tegen racisme en discriminatie gehouden. Om 14.00 uur vertrekken demonstranten vanaf de Dam voor een protestmars naar het standbeeld De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein.
  • België verlaagt de accijnzen op benzine en diesel met 17,5 cent per liter, wat brandstof daar aanzienlijk goedkoper maakt. De maatregel is bedoeld als compensatie voor de snel gestegen energieprijzen. Nederland komt op 1 april met accijnsverlagingen van 17 cent per liter benzine en 11 cent per liter diesel.
  • Het is de eerste schelpenteldag. Wetenschappers van Naturalis willen weten welke soorten schelpen voorkomen op de Nederlandse stranden. Ze organiseren daarom met vier natuurorganisaties de telling, die op acht stranden wordt gehouden.
  • Om 10.10 uur begint de wielerklassieker Milaan-Sanremo. Mathieu van der Poel maakt daarin zijn comeback, Fabio Jakobsen doet voor het eerst mee. Je kunt de koers bij de NOS volgen via een liveblog.

Wat heb je gemist?

De Europese Commissie waarschuwt voor hongersnood in Oekraïne. "Mensen in de belegerde steden worden blootgesteld aan apocalyptische omstandigheden", zegt Eurocommissaris Lenarcic van Crisisbeheer in de Duitse krant Welt am Sonntag. "Er is geen voedsel, geen water, geen medische zorg en geen uitweg. Deze meedogenloze invasie begon drie weken geleden, maar we beginnen nu al te zien dat er hongersnood ontstaat."

Volgens de Eurocommissaris hebben medische voorzieningen grote moeite om noodzakelijke goederen ook echt te krijgen. "Het grote probleem is de toegang. Het is een verplichting om humanitaire toegang te verlenen zonder enige belemmering", zegt hij.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Liefhebbers van Italië weten het allang: het is een prachtig land. Vol met werelderfgoed, erkend door Unesco. Maar volgens de Italiaanse regering is het tijd om iets typisch Italiaans toe te voegen aan de lijst van immaterieel erfgoed: espresso.

'Zonder espresso zou Italië Italië niet zijn'

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl