Een medewerker van Vattenfall bij een hogetemperatuurwarmtepomp in een woning
NOS Nieuws

ACM: 'Tussentijds verhogen prijs gas en elektra mag bij variabel contract'

Vattenfall mag de tarieven voor variabele contracten tussentijds verhogen, dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Energiebedrijven passen de energietarieven doorgaans aan op twee momenten: 1 juli en 1 januari. Daar komt voor dit bedrijf 1 april bij.

Vandaag maakte de energiemaatschappij bekend de tarieven tussentijds te verhogen vanwege de stijgende energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Een gemiddeld energie verbruikende klant gaat vanaf komende maand per maand 11 euro meer betalen.

Kleinere spelers gingen Vattenfall al voor: In november vorig jaar verhoogde tussentijds energieaanbieder Vandebron al het variabele tarief. Budget Energie wijzigt voortaan de variabele tarieven per maand.

Of een energiebedrijf tussentijds de tarieven van gas en elektra mag aanpassen, hangt af van de voorwaarden, zegt de ACM. Zo mag het tussentijds aanpassen alleen gebeuren bij een variabel en niet bij een vast energiecontract.

Ook moet de klant het van tevoren weten. "Die moet immers de keuze hebben of zij blijft of vertrekt naar een concurrent", zegt een woordvoerder van de ACM. Vattenfall heeft naar eigen zeggen 2 miljoen Nederlandse klanten.

Omdat het nieuws per 1 april ingaat, mag het bedrijf niet de wettelijke dertig dagen bedenktermijn hanteren, zegt de ACM. Volgens de toezichthouder betekent dit dat de klant in theorie daarom weg mag zodra het nieuwe tarief ingaat.

Lager btw-tarief

Vrijdag maakte het kabinet bekend per juli de btw op gas en elektriciteit te verlagen. Die zit nu nog in het hoge tarief van 21 procent en gaat dus over ruim drie maanden omlaag naar 9 procent.

Het bericht maakt wat los bij klanten en anderen. Zij zeggen onder meer dat hierdoor de btw-verlaging naar Vattenfall gaat en niet naar de consument. Het bedrijf zegt zelf nadrukkelijk de prijzen niet aan te passen "omdat de overheidscompensatie daar ruimte voor biedt."

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt zegt op Twitter een Kamerbrief in te dienen over de tariefwijziging. Hij noemt het een "bizarre tussentijdse prijsstijging" waardoor de btw-verlaging naar Vattenfall gaat en niet naar de consument.

Vattenfall zegt in reactie het nieuws vervelend te vinden voor klanten. "Maar zoiets ingrijpends besluiten we niet van vandaag op morgen. Dat mensen de btw-verlaging en deze tariefwijziging aan elkaar verbinden is daarnaast onterecht en onjuist."

Volgens het energiebedrijf houdt de klant ook na de tariefwijziging geld over. "Wij verhogen de variabele energietarieven met gemiddeld 11 euro per maand. Nog geen 100 euro voor de rest van dit jaar. Die btw-verlaging levert de consument nog dit jaar 140 euro op. Dus ook na de tariefwijziging houdt de klant onderaan de streep geld over."

'Redelijke tarieven'

Energieleverancier Essent zegt tegen het AD vooralsnog geen plannen te hebben de tarieven tussentijds aan te passen. Ook Eneco laat zegt tegen de krant niet van plan te zijn op korte termijn de variabele tarieven aan te passen.

De ACM zegt dat Vattenfall wel moet zorgen voor redelijke tarieven. De autoriteit controleert dit ook achteraf, wanneer de leverancier de tarieven heeft doorgegeven. "Dat betekent geen onbehoorlijke vergoedingen bovenop de inkoopprijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl