NOS Nieuws

Wekdienst 11/3: Veiligheidsraad bijeen over Oekraïne • NLdoet van start

Goedemorgen! Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen, op verzoek van Rusland. En in de Amsterdamse Bogortuin worden de Nederlandse coronaslachtoffers herdacht met een tijdelijk monument.

Eerst het weer: de zon schijnt flink. Vanmiddag neemt de bewolking toe en vanavond valt in het zuidwesten wat lichte regen. Het wordt 13 tot 16 graden en er waait en matige, langs de kust (vrij) krachtige zuidoostenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanmiddag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) komt de VN-Veiligheidsraad bijeen, om te praten over de Russische beschuldigingen dat de VS en Oekraïne bezig zijn met "biologische militaire activiteiten in Oekraïne".
  • De Stichting Protect EveryBody herdenkt de Nederlandse slachtoffers van de covidpandemie met een tijdelijk kunstzinnig monument: 35.000 witte vlaggetjes in het Bogortuin-park in Amsterdam.
  • NLdoet begint, de grootste vrijwillligersactie van Nederland. De actie van het Oranjefonds loopt door tot morgen, traditiegetrouw doen er ook leden van het koninklijk huis aan mee.
  • De Artiesten voor de Vrijheid worden bekendgemaakt, de artiesten die op Bevrijdingsdag door het hele land zullen optreden.

Wat heb je gemist?

Ondanks de doelen die gesteld zijn in het Nationaal Preventieakkoord zijn overgewicht, roken en drinken de afgelopen drie jaar amper gedaald.

Zeventig maatschappelijke organisaties en de overheid stelden zich in 2018 in dat akkoord als doel om ongezond gedrag flink terug te dringen. Maar na drie jaar tijd is het aantal rokers nauwelijks afgenomen, bleef het percentage zware drinkers vrijwel gelijk en heeft nog steeds de helft van de volwassenen overgewicht.

In 2040 moet het aantal mensen met een te hoog BMI zijn teruggebracht naar 38 procent en het aantal rokers naar 5 procent. Nu rookt nog een op de vijf Nederlanders.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog nog even dit:

Wisten Elon Musk en zijn vrouw Grimes in 2020 de tongen los te maken met de opvallende naam van hun pasgeboren zoontje, ook de naam van hun kersverse dochter roept weer veel reacties op.

Het meisje heet officieel Exa Dark Sideræl, maar ze krijgt de roepnaam Y. Haar broer kreeg de opmerkelijke naam X Æ A-12, roepnaam X.

Volgens de moeder van Y verwijst haar laatste naam naar "de ware tijd van het universum, niet onze relatieve aardse tijd".

In een interview met Vanity Fair zei ze dat haar dochter eventueel een andere naam mag kiezen:

De naam zorgt op sociale media voor kritiek en grappen:

Fijne vrijdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl