De Turkse minister Cavusoglu ontvangt de Oekraïense minister Koeleba en de Rus Lavrov vandaag in Antalya
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 10/3: Ontmoeting buitenlandministers Rusland en Oekraïne • Kamer debatteert over oorlog

Goedemorgen! De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba en zijn Russische collega Sergej Lavrov ontmoeten elkaar in Turkije,

Eerst het weer: er is vandaag wederom veel zon. Wel trekt er af en toe wat sluierbewolking over het land. Bij een matige zuidoostenwind wordt het op veel plaatsen 14 of 15 graden. In Zuid-Nederland komen de maxima zelfs rond 16 graden uit.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba en zijn Russische collega Sergej Lavrov ontmoeten elkaar in gezelschap van de Turkse collega Mevlut Cavusoglu in de Turkse badplaats Antalya. Sinds Rusland Oekraïne vorige maand binnenviel is er geen contact op dit hoge niveau meer geweest tussen de landen. Wel zijn in Belarus inmiddels drie gespreksrondes geweest tussen delegaties uit beide landen.
  • De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen in Oekraïne. Er wordt onder meer gesproken over de opvang van vluchtelingen in Nederland en de levering van extra goederen aan Oekraïne.
  • De 27 EU-leiders zijn twee dagen bijeen voor een informele top. De Franse president Macron ontvangt hen in de middag in het kasteel van Versailles. Het overkoepelende thema zal ook hier de Russische invasie van Oekraïne zijn.
  • In de eerste wedstrijden van de achtste finales van de Conference League komen vier Nederlandse clubs in actie. Het gaat om de wedstrijden Vitesse - AS Roma (18.45 uur), Partizan Belgrado - Feyenoord (18.45 uur), PSV - FC Kopenhagen (21.00 uur) en FK Bodø/Glimt - AZ (21.00 uur). Allemaal te volgen in ons liveblog.

Wat heb je gemist?

Meer dan één miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie, stelt Unicef. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn tot nu toe zeker 37 kinderen gedood en raakten 50 kinderen gewond.

Unicef-directeur Catherine Russell zei dit gisteren in een verklaring. Ze reageerde daarmee op het bombardement op een kinderziekenhuis in Marioepol.

Hier vind je het belangrijkste nieuws van afgelopen nacht rond de oorlog in Oekraïne. De laatste ontwikkelingen volg je in ons liveblog.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog nog even dit:

McDonald's sluit tijdelijk alle filialen in Rusland. De Amerikaanse fastfoodketen is het zoveelste bedrijf dat besloot alle activiteiten in Rusland stil te leggen vanwege de oorlog in Oekraïne.

In Rusland wordt daar door sommigen met onbegrip op gereageerd:

'Onduidelijk wat ze met sluiting McDonald's willen bereiken'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl