AFP / NOS

Goedemorgen! In steden over de hele wereld worden vandaag demonstraties tegen de oorlog in Oekraïne gehouden. En in Hamar staat de tweede dag van het WK allround op het programma.

Het weer: vandaag begint de dag koud en zonnig, later volgen vanuit het noorden wat wolkenvelden. Het blijft droog bij maximaal 6 of 7 graden. De komende dagen blijft het zonnig en droog maartweer, de temperaturen lopen geleidelijk iets op. Tijdens de nachten kan het licht vriezen.

NOS

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er worden vandaag wereldwijd protesten tegen de oorlog in Oekraïne gehouden. Ook op de Dam in Amsterdam staat een betoging gepland, met hulp van onder meer vakbond FNV en vredesorganisatie PAX. Ook in Zaandam, Raalte en Roermond worden vredesmarsen gelopen.
  • In verschillende Nederlandse steden wordt ook de onafhankelijkheid van Bosnië en Herzegovina gevierd. Met de zogeheten Dag van Dankbaarheid worden andere landen bedankt voor hun rol in de onafhankelijkheid, die deze week 30 jaar geleden werd verkregen.
  • Het is de tweede dag van het WK allround in Hamar, in Noorwegen. Op het programma staat onder meer de 1500 meter voor vrouwen.

Wat heb je gemist?

Polen overlegt met de Verenigde Staten over de levering van straaljagers aan Oekraïne. De Poolse regering stelt als voorwaarde dat de Amerikanen het gat in de vloot aanvullen door straaljagers aan hun land te leveren.

"We werken met de Polen aan deze kwestie en overleggen met de rest van onze NAVO-bondgenoten", zegt een woordvoerder van het Witte Huis tegen de Amerikaanse nieuwssite Politico.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Wat doe je als je door oorlog huis en haard moet verlaten? Veel Oekraïners die naar buurlanden vluchten nemen hun huisdieren ook mee. Het NOS Jeugdjournaal sprak met vluchtelingen die hun hamster, muis, kat of hond meenamen. De dieren spelen een belangrijke rol voor de vluchtende Oekraïners:

Ook huisdieren mee met vluchtende Oekraïners: 'Ze is lief en aaibaar, ze helpt kinderen'

Een fijne zondag!

STER reclame