Minister Hoekstra, Kamervoorzitter Bergkamp, premier Rutte en minister Ollongren
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer wil onderzoek Russische geldstromen naar politieke partijen

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de financiering van Nederlandse politieke partijen en politici door Rusland. Dat is een van de uitkomsten van het debat over de oorlog in Oekraïne.

De partijen willen dat de Algemene Rekenkamer op korte termijn onderzoekt of en zo ja hoe politieke partijen, politici, en belangenorganisaties zijn gefinancierd "met geld uit de Russische Federatie of met geld van Russische (rechts)personen".

De motie van partijleider Klaver van GroenLinks wordt gesteund door alle fracties in de Tweede Kamer, behalve de PVV.

Discussie

Aan het begin van het debat ontstond een discussie met FvD-leider Baudet, die zei niet te begrijpen waarom de andere partijen hem vroegen de Russische inval en oorlogsvoering te veroordelen. Dat soort oordelen horen volgens hem thuis in een "soort Mickey Mousewereld", waar de Westerse gemeenschap volgens hem in terecht is gekomen.

Verschillende partijen veroordeelden Baudet omdat hij het opneemt voor de Russische president Poetin. Of Baudet weleens geld heeft aangenomen van Rusland of Russische personen of organisaties is nooit bewezen. FvD is opgericht in de nasleep van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne in april 2016 en Baudet was een van de drijvende krachten achter die volksraadpleging, waarbij een meerderheid van de kiezers het verdrag verwierp.

Vanmorgen bracht de Oekraïense ambassadeur op uitnodiging van de Kamervoorzitter een bezoek aan de Tweede Kamer. De Kamerleden van FvD en PVV bleven zitten terwijl andere Kamerleden de diplomaat begroetten. De PVV veroordeelde later de inval in Oekraïne, maar keert zich wel tegen strafmaatregelen tegen Rusland.

De ambassadeur van Oekraïne in de Tweede Kamer

Een ruime meerderheid van de Kamer wil dat er op korte termijn meer geïnvesteerd wordt in defensie. D66 diende een breedgedragen motie in, waarin verwezen wordt naar het besluit van Duitsland om 2 procent van het bruto binnenlands product te gaan uitgeven aan de krijgsmacht. Dat is de NAVO-norm, maar die wordt door Nederland en andere Europese landen op dit moment bij lange na niet gehaald.

Wel heeft het kabinet in het regeerakkoord afgesproken dat er meer geld naar defensie gaat. Die investeringen moeten naar voren gehaald worden, vinden behalve de coalitiepartijen ook GroenLinks, PvdA, JA21, Volt en SGP.

De opstelling van het kabinet in het conflict tussen Rusland en de Oekraïne wordt door het grootste deel van de Kamer ondersteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl