NOS NieuwsAangepast

Gijzelnemer bezat eerder stroomstootwapens, had mogelijk psychische problemen

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

  • Remco Andringa

    redacteur Politie en Justitie

De man die dinsdag in de Apple Store in Amsterdam urenlang iemand gijzelde, is de afgelopen twee jaar drie keer veroordeeld. Abdel Rahman A. beschikte eerder over stroomstootwapens en belaagde een kwetsbaar meisje, blijkt uit vonnissen waar de NOS over beschikt.

Volgens de reclassering had A. mogelijk psychische problemen, al is dat bij zijn laatste veroordeling in mei vorig jaar niet met zekerheid vastgesteld. Wel legde de rechter hem in 2020 een behandeling in een kliniek op. Waarvoor hij behandeld moest worden, blijkt niet uit de vonnissen.

Dat jaar viel A. een 16-jarig meisje lastig, dat eerder slachtoffer was van een loverboy. Hij beweerde geld van het meisje tegoed te hebben.

De rechtbank stelde vast dat hij haar "heel nare" appjes stuurde. Hij dreigde filmpjes van het meisje openbaar te maken en schreef dat hij haar zou "blijven achtervolgen tot ze dood ging van de stress".

Ook hintte A. erop dat ze politiebescherming nodig zou hebben. De politie ging met de man in gesprek om hem duidelijk te maken dat hij het meisje met rust moest laten. Dat was tevergeefs: hij bleef haar berichten sturen.

De gevolgen voor het slachtoffer waren groot, blijkt uit het vonnis in de zaak. Het meisje was angstig, sliep slecht en had veel last van stress. Volgens de rechtbank leek A. zich hier niet om te bekommeren.

Stroomstootwapens

Abdel Rahman A. stond op dat moment al onder toezicht van de reclassering. Hij was eerder met justitie in aanraking geweest. In juni 2020 veroordeelde de politierechter hem tot een taakstraf van 40 uur wegens heling en belediging.

In november 2020 volgde een tweede veroordeling: 16 dagen cel en een taakstraf van 120 uur, deze keer voor onder andere wapenbezit. De politie nam bij A. twee stroomstootwapens, een stiletto en een mes in beslag. Bovendien had hij 14 kentekenplaten liggen.

Bijzondere voorwaarde bij beide veroordelingen in 2020 was dat A. zich zou laten behandelen in een kliniek die gespecialiseerd is in psychiatrische problematiek, verslavingen en persoonlijkheidsstoornissen. Ook moest hij op zoek naar een dagbesteding. In de stukken staat niet waarvoor hij behandeld moest worden.

Psychische problemen

Mogelijk kampte A. met psychische problemen, constateerde de reclassering tijdens de rechtszaak rond het 16-jarige meisje, maar daar is toen geen onderzoek naar gedaan. Wel werd gewaarschuwd voor recidivegevaar.

De reclassering zag een "gedragspatroon" en omschreef A. als iemand met weinig zelfinzicht, die zichzelf snel als slachtoffer zag en vaak het gevoel had dat hij oneerlijk werd behandeld. Het Openbaar Ministerie wilde Abdel Rahman A. drie maanden de cel in hebben, maar de zaak eindigde opnieuw met een taakstraf, ditmaal van 60 uur.

Wel legde de rechtbank een maand voorwaardelijke gevangenisstraf op, als stok achter de deur tegen nieuwe misstappen. Ook mocht hij drie jaar lang geen contact meer hebben met het slachtoffer. Een maand later, in juni 2021, kreeg hij ook nog een straf van het OM opgelegd, maar het is onduidelijk waar deze zaak over ging.

Cryptovaluta

Vanaf dat moment leek A. op het rechte pad te blijven, tot afgelopen dinsdag. Toen gijzelde hij een Bulgaarse man in de Apple Store op het Leidseplein in Amsterdam. Hij hield hem onder schot met vuurwapens, droeg explosieven en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta.

Een overzicht van wat er dinsdagavond in Amsterdam gebeurde

De gijzeling in Amsterdam in beeld

Toen de gijzelaar na enkele uren wist te ontsnappen en A. achter hem aan rende, greep de politie in en werd hij aangereden door de Dienst Speciale Interventies. Gisteren overleed A. aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie wil geen mededelingen doen over het verleden van de gijzelnemer. De advocaat die Abdel Rahman A. in het verleden bijstond en het woord voert namens zijn familie, wil evenmin reageren.

De 44-jarige Bulgaar die door A. in gijzeling was genomen, heeft in een verklaring aangegeven dat hij met rust gelaten wil worden zodat hij de gebeurtenis kan verwerken. Ook roept hij iedereen op om beelden van de gijzeling op social media te verwijderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl