Wikimedia Commons / Stefan Brending
NOS Nieuwsβ€’β€’Aangepast

Procol Harum-voorman Gary Brooker (76) overleden aan kanker

Zanger, pianist en songwriter Gary Brooker is op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. De oprichter en voorman van de band Procol Harum stierf afgelopen zaterdag.

Oud-hoofdredacteur Frans Steensma van de OOR's Pop-encyclopedie bevestigt het overlijden van de Britse muzikant. De twee waren al tientallen jaren bevriend. "Ik heb al zijn werk op de voet gevolgd en als hij in Nederland was dan zorgden we ervoor dat we elkaar even zagen."

Steensma vertelt dat Brooker zo'n anderhalf jaar geleden ziek werd. "Toen hield ook het optreden op, dat sowieso al lastig was vanwege corona."

Op de fansite van Procol Harum wordt bedroefd gereageerd op het overlijden van Brooker. "Een fel schijnend, onvervangbaar licht in de muziekindustrie", wordt hij genoemd. De muzikant is thuis vredig gestorven, is er verder te lezen.

Peter R. de Vries

De bekendste hit van Brookers band is A Whiter Shade of Pale uit 1967, die op YouTube ruim 117 miljoen views heeft. De wereldhit bereikte dit jaar de derde plaats in de Top 2000 na het overlijden van Peter R. de Vries. Vorig jaar stond het nummer nog op plek 153. Het was Peters lievelingsnummer, en werd door zoveel mogelijk Nederlandse radiozenders tegelijkertijd gedraaid op de dag van zijn uitvaart.

Andere hits van Procol Harum zijn A Salty Dog, Conquistador en Homburg. De band heeft in veel nummers een orkestraal geluid, maar vaak ook een ruig, blues-rock randje. Brookers stem was vol soul en had raspende tonen.

Veel mensen schrijven op Twitter over hun herinneringen aan de overleden muzikant:

In de popwereld staat Brooker bekend als een van de beste zangers van zijn tijd. Hij werkte samen met meerdere grootheden uit de muziekwereld zoals leden van The Beatles, Eric Clapton en Bill Wyman, de vroegere bassist van de Rolling Stones. Later begon Wyman zelf een band met de naam Bill Wyman's Rhythm Kings, waar Brooker lid van was.

Brooker trad in de zomer van 2003 toe tot de Orde van het Britse Rijk, vanwege de vele benefietconcerten die hij organiseerde.

De grootste hit van Procol Harum:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl