NOS NieuwsAangepast

Spectaculair beursdebuut LinkedIn

De beursintroductie van LinkedIn is een ongekend succes geworden. Het nieuwe aandeel verdubbelde gisteren in New York op de eerste handelsdag ruimschoots in waarde.

Het aandeel werd aangeboden voor 45 dollar, maar bij de opening van Wall Street moest er al 83 dollar voor worden betaald. Na een piek van 122 dollar sloot LinkedIn op 94,25 dollar.

Het zakelijke onlinenetwerk haalde daarmee 350 miljoen dollar op, de waarde van het bedrijf kwam op 10 miljard dollar (7 miljard euro).

RenRen

De beursgang van LinkedIn doet denken aan de internet-zeepbel rond de eeuwwisseling. Van 1997 tot 2001 werden miljarden geïnvesteerd in bedrijven die uiteindelijk niets waard bleken.

LinkedIn is niet het eerste sociale netwerk dat dit jaar naar de beurs ging. Begin mei was in New York de eerste handelsdag van RenRen, de Chinese tegenhanger van Facebook. Daarmee gaat het inmiddels minder voorspoedig. Dit aandeel staat al 30 procent onder de hoogste stand die vlak na de introductie werd bereikt.

Risico's

Concurrerende internetbedrijven als Facebook en Twitter volgen de beursgang van LinkedIn nauwlettend. Uit de koersontwikkeling moet blijken wat de kansen en risico's van een beursgang zijn. LinkedIn is de eerste westerse sociale netwerksite met een beursnotering. Van Facebook wordt later dit jaar de beursgang verwacht en ook Twitter heeft plannen om naar de beurs te gaan.

Via LinkedIn staan wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen met elkaar in contact. Het gaat bij dit netwerk vooral om zakelijke informatie. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van 243,1 miljoen dollar en maakte het 3,4 miljoen dollar winst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl