De Spaanse kiesraad heeft besloten dat de jongeren die protesteren tegen de hoge werkloosheid in het land, dit weekend niet mogen demonstreren. Zondag zijn er op veel plaatsen in Spanje lokale en regionale verkiezingen.

De wet verbiedt politieke activiteit rond de stembusgang, vooral op zaterdag. De dag voor de verkiezingen wordt als een dag van bezinning gezien. Volgens de kiesraad hebben de protesten van de jongeren een politiek karakter en zijn ze dus niet toegestaan.

Het is nu aan de gemeenten om te beslissen of ze inderdaad ingrijpen. De jongeren hebben aangekondigd vanmiddag te vergaderen over de uitspraak van de kiesraad. Het lijkt uitgesloten dat ze zullen vertrekken.

Hoge werkloosheid

De jongeren demonstreren al bijna een week. De grootste manifestatie is op Puerta del Sol, het belangrijkste plein in het centrum van Madrid. Elke avond komen duizenden jongeren naar het plein om te protesteren tegen de hoge werkloosheid. Die is opgelopen tot 21 procent en onder jongeren zelfs tot 40 procent.

Enkele honderden mensen hebben ook vannacht weer in tenten geslapen op het plein. Ook in andere plaatsen zijn pleinen bezet, onder andere in Barcelona.

Premier Zapatero heeft gezegd dat de vreedzame protesten respect verdienen, maar hij benadrukte dat veranderingen via verkiezingen moeten gebeuren. Zijn socialistische partij staat in de peilingen op verlies.

STER reclame