ANP
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/2: Topoverleg over Oekraïne in Washington • Waar wordt Dave De K. berecht?

Goedemorgen! De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken ontvangt zijn Oekraïense ambtgenoot Kuleba in Washington D.C. en in Almelo doet de rechter uitspraak over de mislukte moordaanslag op advocaat Philippe Schol.

We beginnen met het weer: Vanochtend is het op de meeste plaatsen zonnig en het wordt 9 of 10 graden. Vanmiddag trekt regen over het land bij een matige tot vrij krachtige westenwind.

WEERPLAZA/NOS

Ga je de weg op? Hier vind je een overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Washington D.C. ontvangt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zijn Oekraïense collega Kuleba. Beiden belden gisteren ook al met elkaar, nadat de Russische president Poetin de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne had erkend en er een vredesmissie naartoe had gestuurd. Volgens Kuleba staat er maar één onderwerp op de agenda in Washington: sancties tegen Rusland.
  • De Belg Dave De K. - verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 4-jarige Dean - hoort vandaag of hij in Nederland of België wordt berecht. Het lichaam van de Belgische kleuter werd een maand geleden aangetroffen bij Neeltje Jans in Zeeland. De K. zelf wil in Nederland berecht worden.
  • De rechtbank in Almelo doet uitspraak in de zaak tegen de twee mannen die worden verdacht van de mislukte moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol, op 6 november 2019 in zijn woonplaats Gronau (Duitsland). Er zijn gevangenisstraffen van 18 en 23 jaar geëist.
  • Het RIVM komt, zoals elke dinsdag, met het aantal coronabesmettingen van de afgelopen week. De daling van het aantal nieuwe gevallen lijkt door te zetten.
  • De Europese rechter spreekt zich uit over de EU-methode waarmee de gevaren van sigaretten gemeten wordt. Die methode laat toe dat zogenoemde 'sjoemelsigaretten' met minuscule gaatjes als veel minder ongezond worden aangemerkt. Anti-rookactivisten stapten naar de Rotterdamse rechtbank, die om duidelijkheid vroeg aan het Europese hof.

Wat heb je gemist?

De Russische president Poetin heeft een 'vredesmissie' aangekondigd in de Oekraïense afvallige regio's Donetsk en Loegansk. "De strijdkrachten worden geïnstrueerd om de vrede daar te handhaven", zegt Poetin.

Dat betekent dat Rusland militair actief wordt in Oekraïne. Gisteravond erkende Poetin de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loegansk (LNR). In een verklaring schrijft het Kremlin dat de vredesmissie volgt op een verzoek van beide republieken.

Het is nog onduidelijk hoe groot de omvang van de militaire inzet zal worden. Op sociale media circuleren beelden van militaire colonnes die onderweg zouden zijn naar de regio.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben de afgelopen dagen flink huisgehouden, ook in natuurgebieden. Boswachters zijn naar verwachting nog dagen tot weken bezig met het opruimen van omgewaaide bomen.

Puinruimen in het bos na stormen: 'Zo'n bos herstelt zich wel'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl