ANP
NOS NieuwsAangepast

Problemen door storm Franklin, code oranje beëindigd

Storm Franklin heeft op verschillende plekken in het land tot nieuwe problemen geleid. Het waaide al de hele dag hard, maar de piek van storm Franklin lag in de avonduren.

Tussen 20.00 en 22.00 uur gold in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en het IJsselmeergebied code oranje vanwege zeer zware windstoten. Rond 22.30 uur werd code oranje beëindigd.

Morgen overdag staat er opnieuw veel wind met overal zware windstoten, waarschuwt het KNMI. Pas in de loop van middag en avond neemt de wind af.

Op de A4 tussen Bergen op Zoom-Zuid en Hoogerheide liggen nog altijd meerdere bomen op de weg. De weg richting de Belgische grens is daarom dicht, meldt Rijkswaterstaat.

Ook op de A28 tussen Dwingeloo en Beilen was er verkeershinder door een omgewaaide boom. Er raakten geen mensen gewond, maar een deel van de snelweg moest in Drenthe worden afgesloten, meldt RTV Drenthe.

In Hilversum dreigden losgeraakte dakplaten van het stationsgebouw af te waaien. Het treinverkeer van en naar Hilversum was daarom een paar uur helemaal stilgelegd. De brandweer heeft de platen van het gebouw inmiddels verwijderd en opgeruimd, rond 19.15 uur kwam het treinverkeer weer op gang.

Ook de zware regenval veroorzaakte problemen. Vanwege wateroverlast was de A20 ter hoogte van knooppunt Kleinpolderplein vanavond urenlang gesloten.

Op verschillende plekken veroorzaken de windstoten problemen:

Schade door Franklin

De meeste treinen reden vanavond weer volgens de normale dienstregeling, na de opruimwerkzaamheden van gisteren en vandaag. Wel was er vanwege de harde wind een storing op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Rotterdam en tussen Rotterdam en Breda. Daar werd het treinverkeer vanavond voor enige tijd stilgelegd. Internationale treinen en de treinen tussen Den Haag en Eindhoven werden omgeleid.

Uit voorzorg reden in Amsterdam negen tramlijnen rond 18.30 uur hun laatste ritten. De metro's, bussen en ponten bleven wel rijden en varen. Schiphol schrapte vanwege het stormachtige weer zeker 174 vluchten.

Dak voor de tweede keer los

In Moordrecht werden voor de tweede keer in korte tijd een aantal woningen ontruimd vanwege losgewaaide daken. Vrijdag werden de woningen voor het eerst ontruimd, omdat de daken waren losgerukt door storm Eunice. De noodbedekking die erop was gelegd, is vandaag weer weggewaaid, schrijft Omroep West.

De bewoners zijn opgevangen in een hotel, schrijft de burgemeester op Twitter:

Vanwege de hoge waterstanden, wordt de IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel rond middernacht gesloten. Morgen wordt daar een waterstand van meer dan 2 meter boven NAP verwacht, meldt Rijkswaterstaat. Het is de tiende keer dit stormseizoen dat de IJsselkering wordt gesloten. In het vorige stormseizoen, dat jaarlijks tussen 1 oktober en 15 april is, is de IJsselkering geen enkele keer gesloten geweest.

De gemeente Rotterdam verwacht morgenochtend hoogwater van 2,5 meter boven NAP. Lagergelegen kades worden daarom afgesloten.

Teststraten gesloten

Een aantal test- en vaccinatielocaties ging vanmiddag eerder dicht vanwege het stormachtige weer. Zo sloot de vaccinatielocatie in Harderwijk al om 13.00 uur de deuren, meldde de GGD Noord- en Oost-Nederland. "Door de storm die over ons land raasde ligt er nog te veel los materiaal, wat overlast veroorzaakt voor onze bezoekers."

Ook test- en vaccinatielocaties in Rotterdam, Rijnmond, Almere, Amsterdam en Utrecht sloten hun deuren eerder dan gebruikelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl