NOS Sport

Het laatste goud van Peking is het eerste voor de Finse ijshockeyers

De laatste gouden medaille van de Olympische Spelen van Peking is gewonnen door Finland. De Finnen wonnen zondagochtend het ijshockeytoernooi door de Russische ploeg te onttronen: 2-1.

De Finse ijshockeyers, winnaar van het zilver in 1988 en 2006 en de vice-wereldkampioen, pakten voor het eerst de olympische titel. De Russen waren de regerend olympisch kampioenen.

Finland bereikte de finale door in de halve eindstrijd met 2-0 te winnen van Slowakije. De Russen versloegen Zweden na een spannende shoot-outserie.

Vijftien doelpogingen

In de finale kwamen de Russen na ruim zeven minuten in de eerste van drie periodes op voorsprong door een goal van Mikhail Grigorenko in powerplay (een speler meer op het ijs vanwege een straf voor de tegenstander).

Vreugde bij de Russen na de openingstreffer

Ondanks vijftien doelpogingen lukte het de Finnen vervolgens niet om de puck langs de in Finland geboren keeper Ivan Fedotov te krijgen.

Drievoudig wereldkampioen

In de tweede periode kwam Finland langszij door een goal van Ville Pokka en dertig seconden na de start van de derde werd het zelfs 2-1. Hannes Bjorninen raakte de ingeschoten puck nog net met z'n schaats en maakte zo zijn eerste goal dit olympische toernooi.

In de slotminuut deden de Russen er nog alles aan om de stand gelijk te trekken, met een kans in de laatste seconden, maar tevergeefs. De Finnen hielden stand en grepen na drie wereldtitels (1995, 2011 en 2019) voor het eerst de olympische ijshockeytitel.

Het brons ging naar Slowakije, dat zaterdag ruim had gewonnen van Zweden (4-0).

De finale van het ijshockey is traditioneel het laatste onderdeel van de Winterspelen, die zondag werden afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl