Het erepodium na de massastart van de biatlon, met goudsprokkelaar Johannes Thingnes Bø in het midden
NOS Sport

Biatleet Bø pakt vierde goud en brengt Noors totaal in Peking op 15

Biatleet Johannes Thingnes Bø heeft in Peking zijn vierde olympische titel veroverd. De Noor bleef op de massastart de Zweed Martin Ponsiluoma en en zijn landgenoot Vetle Christiansen voor.

Bø pakte ook al een gouden medaille op de twee estafettenummers en de 20 kilometer individueel. Met zijn kwartet evenaart hij de prestatie van zijn landgenoot Ole Einar Bjørndalen, die in 2002 ook vier keer goud won. Met de kanttekening dat er twintig jaar geleden slechts vier nummers op het programma stonden.

Vijftien titels

Voor de Noorse ploeg in Peking was het al de vijftiende gouden medaille en dat is een record. In 2018 wonnen Noorwegen en Duitsland veertien keer goud.

Bø ging bij zijn eerste schietbeurt een keer in de fout en lag een tijdje op de achtste plaats. Na een foutloze tweede beurt greep de twintigvoudig wereldkampioen echter de leiding en die stond hij niet meer af. Bij de laatste schietbeurt werd het nog heel even spannend. Bø miste twee keer en Quentin Fillon Maillet had met een foutloze ronde de leiding kunnen nemen. De Fransman schoot met de turbo aan, maar dat leverde drie missers op.

Fillon Maillet werd vierde en liep zo een unieke prestatie mis. Na twee keer goud en drie keer zilver was dit het eerste onderdeel in Peking waarop hij geen medaille in de wacht sleepte.

Langlaufen, schieten, langlaufen, schieten... Biatlon is één van de zwaarste sporten op de Winterspelen. Waarom het zo zwaar is? Dat leggen we uit.

Ik ga naar de Spelen en neem mee: een geweer en ski's

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl