NOS Schaatsen

Vandaag in Peking: laatste shorttrackdag met medaillekansen

De twaalfde dag van de Olympische Spelen staat voor Nederland in het teken van shorttrack. Voor de vrouwen staat de 1.500 meter op het programma en de mannen rijden de B-finale van de aflossing. Het is de laatste shorttrackdag van deze Spelen.

De vrouwen beginnen om 12.30 uur met onder meer debutant Rianne de Vries. De 31-jarige shorttrackster werd afgelopen maandag door bondscoach Jeroen Otter aangewezen als derde rijdster. De Vries was al twee keer aanwezig op de Spelen, maar zowel voor de edities van 2014 in Sotsji en 2018 in Pyeongchang was er slechts een rol als reserve voor haar weggelegd.

Ook Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting, de uitblinkers van de gouden relayploeg, komen in actie op de 1.500 meter. In 2018 eindigde Schulting als tiende op de afstand. Inmiddels is Schulting de regerend wereld- en Europees kampioene. Velzeboer maakt haar olympische debuut op de afstand.

Voor de shorttrackmannen rest slechts de B-finale. De vier rijders Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Sven Roes en Jens van 't Wout, werden afgelopen vrijdag op dramatische wijze uitgeschakeld in de halve finale. Nederland liet zich in de race goed van voren zien en nam in de slotfase ook het initiatief, maar kwam aan de streep 0,002 seconde tekort op nummer twee Rusland.

De B-finale begint om 13.32 uur. De sterk bezette A-finale, met Zuid-Korea, Rusland, Canada, Italië en China op het ijs, volgt direct daarna.

Genoeg andere sport

Naast het shorttrack is er nog genoeg andere sport om van te genieten. Zo staan de kwartfinales van het ijshockey op het programma, met de Verenigde Staten - Slowakije, Rusland - Denemarken, Finland - Zwitserland en Zweden - Canada.

In het vrouwentoernooi worden al de eerste medailles verdeeld. De strijd om brons begint om 12.30 uur en gaat tussen de ijshockeysters van Finland en Zwitserland.

Verder strijden onder meer bij het alpineskiën de mannen om de slalomtitel en bij het freestyleskiën gaat het bij de onderdelen aerials en slopestyle om de medailles.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl