NOS
NOS SchaatsenAangepast

Vandaag in Peking: kansen voor Nederland en niet alleen op de schaatsbaan

Op dag 8 van de Olympische Winterspelen in Peking zijn er opnieuw medaillekansen voor Nederland. Skeletonster Kimberley Bos lijkt vanaf 13.20 uur de grootste kans te maken op een medaille, al moet ze in de derde en vierde run nog wel een achterstand goedmaken.

Eerder op de ochtend, vanaf 09.00 uur, beginnen Irene Schouten, Ireen Wüst en Antoinette de Jong hun jacht op goud op de ploegenachtervolging met een kwartfinale tegen Noorwegen.

Vanaf 9.53 uur doen Merijn Scheperkamp, Thomas Krol en Kai Verbij een gooi naar eremetaal op de 500 meter.

Derde en vierde run

Na de eerste twee heats van vrijdagnacht staat skeletonster Bos op de zesde plek in de tussenstand. De winnares van de wereldbeker maakte in de eerste afdaling een paar stuurfoutjes die haar duur leken komen te staan.

Na haar sterke tweede run bleek dat reuze mee te vallen en klom ze vier plaatsen. Voor Bos is zaterdagmiddag nog van alles mogelijk.

In onderstaande video het herstel van Bos, die door een sterke tweede run weer van een medaille mag dromen.

Na afloop van de eerste twee heats was de 28-jarige Edese opgelucht. "Het gaat erom dat je leert van je fouten en dat heb ik gedaan", concludeerde ze. "Uiteindelijk ben ik gewoon tevreden met de runs."

Zaterdag om 13:20 uur is de derde run en om 14.50 uur valt de beslissing in de vierde en laatste run.

Golden girls op ploegenachtervolging

De olympische dag begint een dikke drie uur eerder (9.00 uur) als Nederland het opneemt tegen Noorwegen in de kwartfinales op de ploegenachtervolging voor vrouwen.

Met het vertrouwen zit het wel goed in het Nederlandse kamp: Irene Schouten heeft al goud op zak op de 3.000 en 5.000 meter, Ireen Wüst pakte op de 1.500 meter haar zesde olympische titel en ook Antoinette de Jong maakte al de gang naar het podium met brons op de schaatsmijl.

ANP
Ireen Wüst tijdens de huldiging van de 1.500 meter in Peking

Een uitgelezen moment, kortom, om een definitieve streep te zetten door de berichten over onrust binnen de vrouwenploeg, waar kort voor de Spelen nog het nodige over te doen was.

'Frenkie' op de 500 meter

Om iets voor 10.00 uur schakelen we naar de 500 meter schaatsen bij de mannen, waar Merijn Scheperkamp, Thomas Krol en Kai Verbij om de medailles strijden.

Krol komt al vroeg in actie op de 500 meter. De winnaar van olympisch zilver op de 1.500 meter rijdt in rit 3 tegen Jeffrey Rosanelli uit Italië. Scheperkamp komt in rit 8 uit tegen de Chinees Tao Yang. Verbij neemt het in de daaropvolgende rit op tegen de Rus Roeslan Moerasjov.

Scheperkamp, de olympische debutant, verraste vriend en vijand door zich dankzij een ijzersterk OKT te plaatsen voor Peking. De jonge sprinter, bijgenaamd 'Frenkie', staat er relaxed in. De 21-jarige heeft op de 500 meter alles te winnen en niets te verliezen.

Tot de favorieten behoren de Nederlanders niet. Krol is een sprinter van de lange adem, zoals hij bewees met zilver op de 1.500 meter. Van hem moeten dan ook geen wonderen worden verwacht. Ook Verbij is meer een man van de dubbele afstand, maar op een goede dag kan hij misschien voor een verrassing zorgen.

Bij de laatste WK afstanden in Heerenveen eindigde Verbij als vierde, al was dat zonder de concurrenten uit Azië.

IJshockeykraker

En voor de ijshockeyliefhebbers is er de kraker Canada-Verenigde Staten. Liefhebbers zullen wel vroeg hun bed uit moeten om die klassieker in de groepsfase van groep A te zien. De wedstrijd begint namelijk al om 5.10 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl