NOS NieuwsAangepast

Biden wil dat Amerikanen in Oekraïne het land direct verlaten

De Amerikaanse president Biden heeft Amerikanen in Oekraïne opnieuw opgeroepen het land te verlaten. De situatie in Oekraïne kan snel uit de hand lopen, zei hij in een interview met NBC News. "Amerikaanse burgers moeten vertrekken, en wel nu. Het is een heel andere situatie, dingen kunnen snel uit de hand lopen." Maandag zei Biden al dat Amerikanen er verstandig aan zouden doen te vertrekken.

Biden waarschuwt voor een mogelijke Russische invasie in Oekraïne. In zo'n geval is het ondenkbaar dat Amerikaanse militairen nog kunnen helpen bij een evacuatie van landgenoten. Volgens Biden bestaat er geen situatie die hem ertoe zou brengen troepen te sturen om Amerikanen te redden die het land willen ontvluchtten.

"Als Amerika en Rusland op elkaar beginnen te schieten, zou dat een wereldoorlog betekenen. De wereld ziet er anders uit dan ooit tevoren", zei Biden. "We hebben hier niet te maken met een terroristische organisatie, maar met een van de grootste legermachten ter wereld."

Kijk hier naar een fragment uit het interview:

Biden over Oekraine: 'Situatie kan snel uit de hand lopen'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam gisteren met de waarschuwing dat de VS niet in staat zal zijn Amerikaanse burgers te evacueren in het geval van Russische militaire actie waar dan ook in Oekraïne. Daarnaast waarschuwde het ministerie dat de gangbare weg om burgers via het Amerikaanse consulaat te laten evacueren bemoeilijkt zal worden na een Russische invasie.

Biden zei dat wanneer de Russische president Poetin "dwaas genoeg is om Oekraïne binnen te vallen, hij slim genoeg is om niets te doen dat negatieve gevolgen zou hebben voor Amerikaanse burgers". Hij voegde eraan toe dat hij Poetin niet expliciet gezegd heeft dat Amerikanen een grens zijn die de Russen niet kunnen overschrijden. "Ik hoefde hem dat niet te vertellen. Hij weet dat", zei Biden.

Oranje en rood reisadvies

Minister Ollongren van Defensie noemde de situatie zorgelijk. "Maar het is belangrijk dat de dialoog blijft en dat er aan verschillende tafels wordt gesproken." Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei eind vorige maand dat personeelsleden van de Nederlandse ambassade in Oekraïne en hun families naar Nederland mogen terugkeren als zij dat willen.

Voor Nederlanders in Oekraïne gelden rode (niet reizen) en oranje (alleen noodzakelijk) reisadviezen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt aan om eventuele reizen uit te stellen. Voor mensen die al in Oekraïne zijn, wordt aangeraden te bedenken of het nog steeds echt noodzakelijk is daar te blijven en anders te vertrekken.

Advertentie via Ster.nl