De Deense filmregisseur Lars von Trier is niet langer welkom op het filmfestival van Cannes. De organisatie stoort zich aan opmerkingen die Von Trier maakte over Adolf Hitler en nazi's.

Op het festival gaat Von Triers film 'Melancholia' in première. Tijdens een persconferentie zei hij, waarschijnlijk voor de grap, dat zijn familie uit Duitsland komt, dat het nazi's waren en dat die gedachte hem genot verschafte. Tenslotte noemde hij zichzelf een nazi.

Sympathie

Over Adolf Hitler zei hij: "Ik denk dat ik de man begrijp. Hij is nou niet bepaald een held, maar ik snap hem wel en ik heb zelfs wel een beetje sympathie voor hem. Maar, kom op, ik ben niet voor de Tweede Wereldoorlog en ik ben niet tegen de Joden. Ik ben natuurlijk juist heel erg vóór de Joden. Nee, niet te veel, want Israël is onuitstaanbaar. Hoe ga ik mij nu weer uit deze zin redden?".

Ironie of niet, de organisatie van het filmfestival zag de grap er niet van in. Ze noemt de opmerkingen onacceptabel en onverdragelijk.

Persona non grata

De regisseur bood daarna officieel zijn excuses aan voor zijn uitspraken. "Als ik iemand heb gekwetst door mijn woorden op de persconferentie, dan bied ik mijn oprechte excuses aan. Ik ben niet antisemitisch of racistisch, noch ben ik een nazi", zei Von Trier gisteravond. Maar het Franse filmfestival nam daar geen genoegen mee en verklaarde hem met onmiddellijke ingang tot persona non grata.

Zijn film 'Melancholia' blijft wel in de race voor de prijs voor de beste film van het festival: de Gouden Palm. De prijsuitreiking is zondag.

STER reclame