Een lege zaal in poppodium Paradiso
NOS Nieuws

Amsterdamse nachtclubs zetten actie door, ondanks dreiging boetes

De gemeente Amsterdam gaat zaterdag handhaven als nachtclubs meedoen aan de protestactie 'De nacht staat op'. Burgemeester Halsema schrijft in een brief aan vertegenwoordigers van de nachtclubs dat ze een boete riskeren van 4500 euro en bij herhaling kunnen de clubs worden gesloten.

De nachtclubs in de hoofdstad laten weten de actie toch door te zetten. "We hebben nog steeds het gevoel dat we niet gehoord worden. Dan moeten we maar een boete riskeren", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs.

De boodschap van Halsema was voor De Kroon geen verrassing. "Dit calculeer je in, want we zien wat er in de rest van het land gebeurt. Hopelijk gaat Halsema uiteindelijk toch niet zover dat er daadwerkelijk boetes komen."

Landelijke actie

Verspreid door het land willen nachtclubs zaterdag tijdens 'De nacht staat op' hun deuren openen. Ze protesteren hiermee tegen de sluiting van het nachtleven sinds het begin van de coronapandemie, bijna twee jaar geleden.

Net als zoveel Amsterdammers snakken we naar het moment waarop de clubs weer een feest maken van de Amsterdamse nachten.

Burgemeester Halsema

In de brief aan de Amsterdamse clubs schrijft Halsema dat ze de frustratie en teleurstelling van de sector begrijpt. "Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat u al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen."

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft bij het kabinet ook aandacht gevraagd voor het belang van de clubcultuur, schrijft de burgemeester. "Net als zoveel Amsterdammers snakken we naar het moment waarop de clubs weer een feest maken van de Amsterdamse nachten."

Ondanks het begrip benadrukt Halsema dat de coronaregels nog altijd gelden en dat Amsterdam die moet handhaven. "Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat."

Gisteren legden de Amsterdamse nachtclubs uit waarom ze actievoeren, ondanks de versoepelingen die eraan lijken te komen:

Nachtclubs over versoepelingen: 'Beetje licht aan eind van de tunnel'

Politiebonden kondigden eerder deze week aan om niet te gaan handhaven tijdens het protest. Dat doen ze om actie te voeren voor een betere cao. De Nederlandse BOA Bond zei vanmiddag dat hun achterban uit solidariteit met de agenten ook niet gaat handhaven.

Gisteren waarschuwde voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad dat de sluitingstijden komend weekend toch worden gehandhaafd. Ook meerdere gemeenten, waaronder Groningen en Maastricht, hebben al aangekondigd op te treden als nachtclubs uit protest opengaan.

In Haarlem riskeren nachtclubs zelfs een boete tot 50.000 euro, zei burgemeester Wienen tegen Haarlem105.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl