ANP
NOS NieuwsAangepast

NAVO 'viert' vijf jaar aanwezigheid in Litouwen, in mei meer Nederlandse militairen

  • Sander van Hoorn

    Correspondent EU

  • Sander van Hoorn

    Correspondent EU

Nederland gaat in het voorjaar extra militairen leveren aan de NAVO-missie in Litouwen. Eerder werd al het voornemen bekend om van 270 naar 350 mannen en vrouwen te gaan, maar na een grote oefening in mei wordt dat plan ook concreet ingevuld.

Dat heeft minister Ollongren van Defensie gezegd bij een bezoek aan Rukla, de stad in Litouwen waar de NAVO-troepen gelegerd zijn. Ze zijn daar als onderdeel van NAVO's Enhanced Forward Presence.

De oostgrens van de NAVO staat met de oplopende spanning in en rond Oekraïne extra in de belangstelling. Meerdere landen, waaronder Nederland, versterken hun aanwezigheid. In Litouwen gaat het naast de extra Nederlandse militairen om 350 extra mannen en vrouwen uit Duitsland. Die arriveren daar de komende dagen al. Denemarken heeft vier F16's naar Litouwen gestuurd.

Hoe ervaren de Nederlandse militairen die oorlogsdreiging?

Nederlandse militairen in Litouwen: 'Dreiging uit oosten is hier tastbaar'

Litouwen, maar ook de andere Baltische NAVO-landen Letland en Estland voelen zich gesterkt door de aanwezigheid van de buitenlandse militairen. "Hier, voor mijn ogen, zie je artikel 5 van het handvest van de NAVO in de praktijk", zei president Nausėda bij de ceremonie ter gelegenheid van vijf jaar NAVO-aanwezigheid in zijn land. "Een aanval op een lidstaat is een aanval op allemaal."

Dat is ook de reden dat de Ollongren zich meldde op de basis in Rukla. "De boodschap van vandaag is aan Litouwen, onze bondgenoot. De boodschap is aan onze troepen. En de boodschap is aan Rusland en Belarus: de grens van de NAVO is hier, en die is zichtbaar."

AFP
Vlaggen van deelnemende NAVO-lidstaten aan de missie in Litouwen bij de ceremonie in Rukla

In Rukla is het ceremonieel: de vlag van de NAVO die officieel overgedragen wordt, warme woorden en veel vertoon van eenheid, en waarschuwende woorden aan het adres van Rusland. Maar de aanwezigheid van Nederlandse militairen is ook om een andere reden belangrijk, zegt commandant der strijdkrachten Onno Eichelsheim, die met de minister meereisde.

"We werken al nauw samen met de Duitse krijgsmacht, maar nu doen we dat ook intensief met Litouwers, Tsjechen, Noren en Luxemburgers. En dat voor langere tijd. Dat vergroot de samenwerking en uiteindelijk de effectiviteit."

Waardering

De Nederlandse militairen merken intussen dat Litouwen de aanwezigheid waardeert. "Litouwse collega's hebben het veel over de situatie", zegt een van hen. "Maar hier op de basis merken we er niet zo veel van en doen we gewoon ons ding", zegt een ander.

Soms is de waardering er opeens direct, vertellen de militairen mij. De twee Nederlandse militairen die me naar de basis in Rukla brachten, werden gespot in de lobby van het hotel. Een medewerker van het hotel bekeek de vlaggetjes op de uniformen, gaf de Nederlanders een boks en bedankte ze hartelijk dat ze zijn land helpen verdedigen. "Dat gebeurt wel vaker", stelden de Nederlanders nuchter vast."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl