Premier Rutte is hard in botsing gekomen met PVV-leider Wilders over de steun aan Griekenland. Wilders vindt dat er geen euro meer naar Griekenland mag. "Dat is een corrupt land, en we weten zeker dat we het geld niet terugzien", zei hij tijdens het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer.

Rutte noemde die opstelling onverantwoord. Hij vindt dat de gedoogpartner een levensgroot risico neemt met de spaarcenten en pensioenen van de Nederlandse bevolking. Hij benadrukte dat het kabinet Griekenland alleen steunt als dat in het Nederlands belang is.

Wilders antwoordde daarop dat de premier "met vuur speelt" en de belangen van de Nederlandse burgers verkwanselt. "Als we dat geld niet terugkrijgen, komen we in de politieke samenwerking in de problemen", zei hij.

Rutte vindt dat Wilders zich teveel op sleeptouw laat nemen door de peilingen. "Ook als een deel van de kiezers het niet wil, getuigt het van politiek leiderschap om de peilingen links te laten liggen", zei Rutte.

Motie van wantrouwen

Het kabinet en een Kamermeerderheid denken dat het intrekken van de steun aan Griekenland zeer negatieve gevolgen zal hebben voor de economie, maar volgens Wilders vallen de risico's wel mee.

De oppositie daagde Wilders uit een motie van wantrouwen in te dienen tegen het kabinet, maar dat doet hij niet. Hij zei wel dat "er een probleem ontstaat", als een nieuwe steunoperatie de belastingbetaler miljarden euro's gaat kosten.

Tijdens de bijdrage van Wilders verliet de SP-fractie demonstratief de Kamer. De SP-Kamerleden deden dat nadat Wilders had gezegd dat PvdA-leider Cohen Nederland 30 jaar heeft laten volstromen met islamitisch stemvee.

Kamervragen

In het debat pleitte de VVD voor beperking van het aantal Kamervragen en spoeddebatten. Volgens fractievoorzitter Blok is het logisch om aan te dringen op matiging, als vrijwel iedereen aandringt op terugdringen van de bureaucratie.

Blok wil van het kabinet weten wat de beantwoording van een Kamervraag kost en wat een debat kost. Oppositiepartijen reageerden kritisch op de oproep van Blok. Zij benadrukken dat zij er zelf over gaan hoeveel vragen ze stellen.

Het debat wordt live uitgezonden op Politiek 24. Lees ook het liveblog op de NOS-site.

STER reclame