Dani Alves en Jordi Alba hebben pret om de prachtige 1-1 van de laatste

Barcelona klopt en passeert titelhouder Atlético, zuinige zege Real Madrid

Barcelona heeft een belangrijke stap richting Champions League-voetbal gezet. Concurrent Atlético Madrid kreeg in Camp Nou met 4-2 op de broek, waardoor de landskampioen van de (benodigde) vierde plaats in La Liga werd verdrongen en ook nummer drie Real Betis, dat later op de avond een 2-0 thuisnederlaag tegen Villarreal te slikken kreeg, binnen handbereik is gekomen.

Koploper Real Madrid sloot de zondag af met een krappe 1-0 thuisoverwinning op Granada, waardoor het verder afstand nam van achtervolger Sevilla, dat zaterdag aan het bezoek aan Osasuna maar één punt (0-0) overhield. Het gat bedraagt nu zes punten.

Grote schoonheid

Zonder de nog met een spierblessure kampende Memphis Depay en met Luuk de Jong, dit kalenderjaar al goed voor twee Catalaanse competitiedoelpunten, en de kersverse aanwinst Pierre-Emerick Aubameyang op de bank kwam de wedstrijd in Camp Nou al snel op gang. Zo zag Atlético-doelman Jan Oblak tot zijn opluchting een verdekt schot van winteraankoop Ferran Torres net naast gaan.

De openingstreffer viel echter aan de andere kant. Voormalig Barça-speler Luis Suárez vond na een mooie Madrileense aanval Yannick Carrasco, die doelman Marc-Andre ter Stegen met een schuiver passeerde. Het antwoord van de thuisploeg liet slechts twee minuten op zich wachten en was van grote schoonheid. Jordi Alba volleerde de bal van net binnen de zestien in de verre bovenhoek.

Huurling Adama Traoré controleert de bal

Nog voor rust had Barcelona de bordjes compleet verhangen. In de 21ste minuut liet de op het oude nest teruggekeerde Adama Traoré zijn directe opponent weer eens z'n hielen zien en kopte Gavi, ondanks zijn slechts 1,73 meter, de afgeleverde voorzet achter Oblak. Kort voor de thee stond Ronald Araújo paraat om de van de lat teruggekeerde kopbal van Gerard Piqué alsnog in het vijandelijke doel te werken: 3-1.

Treffer en rood Alves

Atlético, dat voor rust enkele kansen om zeep had geholpen, kreeg in de 50ste minuut al een volgende tegentreffer te verwerken. De 38-jarige Dani Alves - opvallend genoeg niet ingeschreven voor de Europa League - nam een doorgeschoten bal vol de slof. Tijd om op de lauweren te gaan rusten was het nog niet. Suárez, niet buitenspel doordat een Barcelona-verdediger was blijven hangen, verkleinde koppend de marge tot twee.

Het tij dreigde te keren toen Alves halverwege het tweede bedrijf zijn noppen in de kuit van Carrasco plantte en hij met een rode kaart voortijdig richting kleedkamers moest. Barcelona kwam het resterende halfuurtje echter schadevrij door en boekte een verdiende zege.

Asensio redt Real

Koploper Real Madrid wist in eigen huis aanvankelijk weinig klaar te maken tegen Granada, de nummer zestien van de ranglijst. Rodrygo zag een van van richting veranderd schot in het zijnet belanden en een voorzet van Toni Kroos kwam via een verdedigend been op de lat. Antonio Puertas was dicht bij de 0-1 met een schot dat Thibaut Courtois knap keerde.

Marco Asensio heeft gescoord en wil dat weten ook

Na rust kwam Granada amper meer onder de druk van Real uit en Marco Asensio, die het in de eerste helft drie keer tevergeefs van afstand had geprobeerd, trof een kwartier voor tijd eindelijk wel de roos met een afstandsschot. Hij had ook de 2-0 op zijn schoen, maar de sterk keepende Luís Maximiano voorkwam dat met een prachtige redding.

Het was voor Real Madrid de zestiende competitiezege van het seizoen. Negen keer gebeurde dat met een marge van één doelpunt.

Nederlaag nummer drie Betis

Real Betis verzuimde de derde plaats steviger in handen te nemen. Het verloor in eigen stadion met 2-0 van Villarreal, de ploeg van Arnaut Danjuma Groeneveld die pas een half uur voor tijd zijn opwachting mocht maken.

Etienne Capoue, de maker van de prachtige 2-0 voor Villarreal

De gasten stonden toen al op voorsprong dankzij een kopbal van verdediger Pau Torres, voor wie het al zijn vierde competitietreffer van het seizoen was. De thuisploeg drong na rust uiteraard flink aan, maar moest ondertussen waken voor counters. Zo snelde Samuel Chukwueze een keer richting het Betis-doel, maar zijn treffer ging niet door omdat hij zijn rush net in buitenspelpositie was begonnen.

De 0-2 kwam er in de 83ste minuut alsnog: met een gericht afstandsschot vond Etienne Capoue de bovenhoek. Danjuma had daarna nog de 0-3 op zijn schoen, maar de vijfvoudig Oranje-international stuitte op de Portugese doelman Rui Silva.

Stand La Liga na 23 speelronden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl