De Tweede Kamer debatteerde twaalf uur met premier Rutte en minister De Jager van Financiën over de financiële verslaglegging van het Rijk over het jaar 2010.

22.38 uur: Einde debat

Kamervoorzitter Verbeet sluit de vergadering. Komende dinsdag wordt gestemd over de moties die zijn ingediend.

21.32 uur: Cohen: onverantwoordelijk kabinet

PvdA-leider Cohen vindt dat Rutte Wilders terecht "onverantwoordelijk" heeft genoemd. Hij vraagt zich af hoe lang het nog zal duren, voordat de premier erkent "dat hij met deze gedoogpartner een onverantwoordelijk kabinet heeft gevormd".

20.54 uur: "Iedereen heeft Griekse staatsobligaties"

Minister De Jager wijst erop dat er bijna niemand is, die thuis Griekse staatsobligaties heeft liggen. "En daarom denkt iedereen: ik heb ze niet. Maar iedereen heeft ze. Via uw pensioenen, door uw positie als belastingbetaler, via De Nederlandsche Bank, via de Europese Centrale Bank."

20.45 uur: De Jager over NOS-uitzending

SP-leider Roemer wijst minister De Jager op een uitzending van het NOS-Journaal. Daarin zegt de verslaggever dat minister De Jager vóór de camera zegt dat er geen sprake kan zijn van kwijtschelding van de Griekse schulden, maar achter de camera dat er nog wel degelijk opties als herstructurering open liggen. De Jager vertelt dat hij na afloop een gesprek heeft gehad met de verslaggever en dat "dit zinnetje" in het Tien-uur-Journaal was verdwenen. Daarbij laat hij in het midden of het klopte.

19.33 uur: Debat geschorst

18.23 uur: Rutte over vrouwenstandpunt 'gedoogpartner' SGP

18.15: Econoom Kleinknecht verwijt Wilders selectief winkelen

18.15 uur: Rutte laconiek over meningsverschillen met Wilders

Premier Rutte doet laconiek over de meningsverschillen tussen hem en Wilders. Hij wijst erop de PVV geen coalitiepartner is, maar een gedoogpartner. Het is volgens hem bekend dat er niet over alles eensgezindheid bestaat en dit mag wat hem betreft soms best in stevige bewoordingen duidelijk gemaakt worden.

18.14 uur: Oud-politica Rita Verdonk twittert:

"Wilders opereert niet slim over Griekenland in het #Verantwoordingsdebat: het kabinet opereert dom."

18.08 uur: Rutte en Wilders tegenover elkaar

Volgens premier Rutte is het onverantwoord dat er van de PVV geen euro meer naar Griekenland mag. Hij vindt dat Wilders c.s. een levensgroot risico nemen met de spaarcenten en pensioenen van Henk en Ingrid en Achmed en Fatima. Wilders zegt in de interruptiemicrofoon dat de premier "met vuur speelt" en de belangen van de Nederlandse burgers verkwanselt. "Als we dat geld niet terugkrijgen, komen we in de politieke samenwerking met een probleem." Rutte zegt daarop dat Wilders zich teveel laat meeslepen door de peilingen.

17.47 uur: "Griekenland alleen steunen in Nederlands belang"

Premier Rutte zegt dat het kabinet Griekenland alleen steunt, als dat in het belang van Nederland is. Dat Griekenland in de problemen zit, heeft het land aan zichzelf te danken en daar voelt Rutte zich niet verantwoordelijk voor. "Als we er niet van overtuigd zijn dat de steun in het belang is van Nederlandse pensioenfondsen, spaartegoeden en bedrijven, steunen we niet", aldus Rutte.

17.29 uur: Oppositie: kabinet moet met cijfers komen

Cohen (PvdA), Pechtold (D66) en Sap (GroenLinks) willen dat het kabinet met een nul-meting komt, zodat zichtbaar wordt waar het kabinet bij zijn aantreden stond en waar het wil staan aan het einde van de regeerperiode. Pechtold noemt als voorbeeld de belofte van het kabinet voor 12.000 paar extra handen aan het bed. Hij wijst erop dat volstrekt onduidelijk is hoeveel paar handen er nu in de zorg zijn, en dat dus nooit duidelijk zal zijn of de doelstelling is gehaald. Met name over onderwerpen als de zorg en het onderwijs wil de oppositie meer informatie. Premier Rutte zegt toe dat hij op Prinsjesdag met zoveel mogelijk cijfers zal komen, maar hij wil zich niet vastpinnen op de onderwerpen waarover die cijfers gaan.

17.15 uur: Marcel Bril interviewt VVD-fractievoorzitter Blok

17.07 uur: Roemer: Wilders ging over de schreef

SP-leider Roemer komt met een punt van orde. Hij zegt dat hij zich zeer heeft geërgerd aan de opmerking van Wilders over "islamitisch stemvee". Hij vindt dat de PVV-leider hiermee "gigantisch" over de schreef is gegaan. Hij vraagt premier Rutte om hier in ferme bewoordingen afstand van te nemen. Dat doet Rutte direct. Hij noemt de term die Wilders heeft gebruikt "zeer ongepast" en zegt het zeer met Roemer eens te zijn.

16.37 uur: Schorsing

16.15 uur: 'Quo vadis?'

ChristenUnie-leider Slob, in zijn nieuwe rol als fractievoorzitter, verwijst naar de Zeeuwse wapenspreuk 'luctor et emergo' [ik worstel en kom boven], die minister De Jager gisteren gebruikte bij de aanbieding van de financiële jaarverslagen. Slob: "Die term doet me denken aan de eerste Nederlandse onderzeeboot". Hij vindt de term 'Quo vadis' [waar gaat gij heen?] meer op zijn plaats.

16.05 uur: Peter Blok (NOS) over debat

16.04 uur: Sap: Rutte is net Hans Klok

Rutte doet fractievoorzitter Sap denken aan de illusionist Hans Klok. "Het ziet er gelikt uit, de pr is in orde, maar je weet dat het nep is", aldus Sap. "Bovendien weet je bij goochelaars altijd dat er iemand achter het zwarte gordijn in de coulissen staat die aan de touwtjes trekt. Als een ware illusionist tovert dit kabinet 3000 politieagenten erbij. Enkele ogenblikken later zijn ze weer verdwenen. Net zo gemakkelijk goochelt het kabinet met 18 miljard aan bezuinigingen. Opeens blijkt er 6 miljard aan lastenverzwaringen te zijn."

Groenlinks-leider Sap hoopt dat het kabinet aanstaande maandag geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer en noemt dat een 'zegen voor het land'.

15.55 uur: Tweet Jeroen van Dommelen (NOS)

"Over Wilders ging de laatste weken de waarneming rond dattie ingekapseld raakte in de coalitie. Dat is na vandaag weer even voorbij."

15.33 uur: Wilders haalt uit naar coalitiepartijen

Wilders botst met zijn coalitiepartijen over Griekenland. "Wat zegt het CDA en de VVD... we geven nog een bak geld en zien wel of het terugkomt," aldus Wilders. "Zo zijn we niet getrouwd."

15.38 uur: Roemer verlaat Kamer na woorden Wilders

SP-leider Roemer en de SP-Kamerleden verlaten de plenaire zaal nadat Wilders heeft gesproken over "islamitisch stemvee". Wilders had het over een toespraak van PvdA-leider Cohen in Oslo over immigratie. "Hij deed dat nadat hij Nederland dertig jaar vol heeft laten stromen met islamitisch stemvee". Roemer staat op: "Hier weiger ik naar te luisteren". Cohen blijft zitten. "Laten we ons bij de feiten houden."

15.15 uur: Wilders: niet speculeren over samenwerking

De oppositie daagt Wilders uit om een motie van wantrouwen in te dienen tegen het kabinet. "Wilders denkt dat dit kabinet ontzettend veel meer moet gaan bezuinigen. Hij wil daar niet aan meewerken. Dus dan ligt de samenwerking aan diggelen." constateert Sap. Wilders reageert niet. "Ik heb geen moties van wantrouwen op zak en ik ga ook niet speculeren dat de samenwerking in duigen ligt, maar u heeft wel gelijk." aldus Wilders. "Mijn waarschuwing is niet voor niets. Ik zeg: doe het niet, je krijgt het geld niet terug en als mijn voorspelling uitkomt en het gaat miljarden kosten dan bestaat er een probleem. Dat is er nu niet, dat kan komen, dat is een probleem waar wij niet voor getekend hebben dus dat probleem moeten we dan oplossen. Maar dat zal niet makkelijk zijn."

15.15 uur: CDA-Kamerlid Pieter Omzigt twittert..

"Eindelijk duidelijkheid: Wilders en SP stemden vóór toetreding van Griekenland tot de Euro, CDA en ChristenUnie én SGP tégen."

14.58 uur: Pechtold en Wilders verwijten elkaar "bangmakerij"

De miljardensteun aan Griekenland leidt opnieuw tot een stevige woordenwisseling in de Kamer. Pechtold vindt dat Wilders zijn achterban, Henk en Ingrid genoemd, bang maakt met zijn verzet tegen de hulp aan Griekenland. Wilders verwerpt de kritiek. "U bent diegene die bang maakt. Griekenland belazert de boel. Het is een junk en die leen je geen geld. Daar zie je niets van terug." Pechtold vindt dat de PVV haar consequenties moet trekken. "Want als dit kabinet wel geld geeft, zijn het ook uw miljarden. Dan moet u de stekker eruit trekken." Wilders is dat niet van plan.

14.51 uur: Wilders: Rutte doet het uitstekend

PVV-leider Wilders maakt een compliment aan de premier. "Ooit was ik uw mentor," aldus Wilders die jaren geleden lid was van de VVD-fractie. "U bent een goeie leerling. Fijn dat u zo goed heb opgelet... Maar alle gekheid op een stokje. Hij doet het uitstekend."

14.33: Pechtold mist "schoonmaakrooster" van Rutte

Rutte is heel goed in schoonmaken, heeft D66-fractievoorzitter Pechtold eens in een interview met de premier gelezen. "Hij is er een ster in. Hij houdt van Cif en Robijn," aldus Pechtold. Maar D66 mist de grote schoonmaak van het kabinet. Er moet een schoonmaakrooster komen, waarin duidelijk staat wat er wanneer moet gebeuren. "Net als in een studentenhuis."

14.21 uur: "Bezuinigingen heel zorgvuldig uitvoeren"

Het CDA wil nog niet zeggen of er nog extra bezuinigd moet worden. "Het zijn grote bezuinigingen. We moeten ze heel zorgvuldig uitvoeren."

14.01 uur: Ineke van Gent twittert dat het om "mensen gaat"

In plenaire zaal om @jolandesap bij te staan bij het zgn. "verantwoordingsdebat" Cijfers vliegen over tafel, het gaat om mensen! #gehaktdag

14.06 uur: PvdA: CDA gooit natuurbeleid onder de tafel

De PvdA noemt het "verbazingwekkend" dat het CDA niet meer door wil gaan met de uitvoering van de Ecologische Hoofdstructuur. "We willen realistisch zijn en niet boeren hun land afnemen om er natuur van te maken," aldus de fractievoorzitter Buma. Cohen: "Het verbaast me dat het CDA de natuur zo onder tafel gooit."

13.52 uur: Debat begint weer

CDA-fractievoorzitter Buma zegt dat niet de economie of Griekenland het grootste probleem in Nederland is. "Het grootste probleem is hoe we met elkaar omgaan. Respect. De korte lontjes...".

12.35 uur: Schorsing

Kamervoorzitter Verbeet schorst de vergadering tot ongeveer 13.15 uur.

12.21 uur: Roemer: 'Van de regen in de drup'

SP-leider Roemer: "We zijn van de regen in de drup beland". Hij zegt dat het eerdere optimisme van het kabinet veranderd is in doemscenario's. Het gaat alleen over geld en nooit over mensen, zegt Roemer. Hij hekelt de marktwerking in de zorg: "Ziek zijn is handelswaar geworden". Over Griekenland zegt Roemer dat het zinloos is om nog meer geld te geven. Gedeeltelijke schuldsanering is de enige oplossing volgens Roemer: "Nog nooit is er iemand uit de schulden gekomen door hem een nieuwe creditcard te geven."

12.09 uur: Wat kost een Kamervraag?

De VVD wil van het kabinet weten hoeveel het beantwoorden van Kamervragen kost om te kijken of er eventueel op bezuinigd kan worden. De oppositiepartijen D66, GroenLinks, PvdA zijn kritisch en vragen zich af of een democratisch recht niet in het geding is. Pechtold wijst er op dat de VVD zelf ook behoorlijk veel Kamervragen heeft gesteld.

12.05 uur: Joost Vullings (Radio 1) over het debat

12.05 uur: Ron Fresen (NOS) in Journaal

11.53 uur: VVD wil inzicht voortgang bezuinigingen

VVD-fractievoorzitter Blok is het eens met de Rekenkamer, die vindt dat er duidelijkheid moet komen in de voortgang van de bezuinigingen van 18 miljard euro. "We moeten een goed inzicht hebben".

11.25 uur: VVD sluit extra bezuinigingen niet uit

Tot verbazing van oppositiepartijen D66 en de ChristenUnie wil VVD-fractievoorzitter Blok extra bezuinigingen niet uitsluiten. "Ik ga geen posten uitsluiten. Eerlijkheid is van belang", aldus Blok. "De economische crisis raast door." Pechtold en Slob concluderen dat er nog extra bezuinigd gaat worden bij Defensie en Onderwijs. "De onrust bij Defensie wordt dus groter", aldus Slob van de ChristenUnie.

11.07 uur: Tweet Ron Fresen (NOS)

"Opmerklijk; we zien Wilders in zijn oude rol als harde oppositie-voerder tegen VVD. Hoe ging dat dinsdag tijdens wekelijks kopje koffie?"

10.58 uur: Wilders en Blok botsen over Griekenland

PVV-leider Wilders zegt tegen fractievoorzitter Blok (VVD) dat het "onverantwoord" is om miljarden te geven aan Griekenland. "Daar zien we geen cent meer van terug", zegt hij. Wilders beschuldigt Blok van "bangmakerij". "U verkwanselt de belangen van de VVD-kiezer", zegt Wilders. Blok is het "volstrekt oneens" met gedoogpartner PVV.

10.50 uur: Tweet Van der Steur (VVD)

"Nu in Verantwoordingsdebat. D66 vindt dat Griekenland economisch op de goede weg is. Lazen zij dat in Homerus?"

10:47 uur: Blok (VVD) verdedigt steun Griekenland

Fractievoorzitter Blok van de VVD neemt de bankencrisis van vorig jaar als voorbeeld en zegt dat het kabinet met de steun aan Griekenland zijn verantwoordelijkheid neemt om een volgende crisis te voorkomen. "Nederland zit in het oog van de storm", zegt hij. Hij wordt door D66-leider Pechtold, GroenLinks-leider Sap en PvdA-leider Cohen aangevallen over de uitspraken van PVV-leider Wilders om juist geen geld meer te geven aan Griekenland.

10.37 uur:

Cohen (PvdA) hekelt de uitkomsten van het Rekenkamerrapport over de financiële onvolkomenheden bij het ministerie van Defensie. "Daar mogen de mensen bij Defensie niet de dupe van worden".

10.27 uur: interruptie CDA

CDA-fractievoorzitter Van Haersma Buma vraagt Cohen wie het vorige kabinet heeft opgeblazen en voelt Cohen aan de tand over bezuinigingen die de PvdA had voorgesteld op de arbeidsvoorziening.

10.19 uur: Cohen (PvdA): kabinet van de "happy few"

Cohen (PvdA): Dit is niet het kabinet van de hardwerkende Nederlander. Het is ruimbaan voor de 'happy few'. Dit kabinet is niet zo van de verantwoording. Ik snap het wel: dan moet het eerlijk vertellen dat de bezuinigingen simpelweg pijn gaan doen.

Jaarverslagen

Gisteren was het de derde woensdag in mei ofwel Verantwoordingsdag. Minister De Jager overhandigde de financiële jaarverslagen aan de Tweede Kamer.

Daaruit bleek dat het subsidiebeheer bij VWS en Defensie niet op orde is en dat het kabinet achterloopt met de aangekondigde bezuinigingen.

STER reclame