1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Verbod loden leidingen op komst voor huurwoningen, scholen en kinderopvangcentra

Het ministerie van Volkshuisvesting volgt het advies van de Gezondheidsraad uit 2019 op om loden leidingen in scholen, huurwoningen en kinderopvangcentra te verbieden. Die oordeelde dat lood in drinkwater schadelijk is bij dagelijks gebruik, vooral voor baby's en jonge kinderen. Wanneer het verbod ingaat is nog niet bekend, laat minister De Jonge van Wonen in een Kamerbrief weten.

De Jonge kiest niet voor een algemeen verbod. Eigenaar-bewoners worden volgens hem voldoende geïnformeerd over de risico's van loden leidingen, zelfs nadrukkelijk op het moment van aankoop. Volgens de minister heeft deze groep een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om schoon drinkwater en het vervangen van de loden leidingen.

Zelf opsporen

Gemeenten hebben volgens De Jonge aangegeven dat een verbod kan helpen om verhuurders te dwingen om loden leidingen te saneren. Verschillende gemeenten worstelen al langer met loden drinkwaterleidingen, met name in huurwoningen, maar ze stonden door het uitblijven van een verbod met lege handen.

In 2020 deden de vijf grootste steden een oproep tot een verbod. Maar daar voelde toenmalig minister Ollongren niks voor, omdat dat tot gedwongen extra kosten voor eigenaren zou leiden en moeilijk te handhaven zou zijn. Daarom besloot de gemeente Amsterdam vorig jaar, toen bleek dat maar weinig verhuurders actie ondernamen om de leidingen te vervangen, zelf de loden leidingen op te gaan sporen.

Goed nieuws

In Amsterdam is het probleem met deze leidingen het grootst. Daar staan 70.000 woningen uit de bouwperiode waarin loden leidingen zijn aangelegd.

De Amsterdamse wethouder Wonen Jakob Wedemeijer (SP) is daarom blij met het verbod. "Na meer dan twee jaar strijd tegen loden leidingen en vele verzoeken aan het Rijk komt onze nieuwe minister nu met een verbod voor huurwoningen. Daarmee kunnen we eindelijk alle verhuurders dwingen om loden leidingen te verwijderen. Wat een goed nieuws voor alle huurders en iedereen die de afgelopen jaren heeft gestreden voor gezond drinkwater."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl