Monica Vitti met Alain Delon in L'Eclisse (1962)
NOS Nieuws

Italiaanse actrice Monica Vitti, gezicht van baanbrekende films in jaren 60, overleden

De Italiaanse actrice Monica Vitti is op 90-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer. Ze verscheen al lange tijd niet meer in het openbaar. Vitti, die eigenlijk Maria Ceciarella heette, werd wereldberoemd door haar hoofdrollen in de films van regisseur Michelangelo Antonioni uit begin jaren 60.

Baanbrekende producties als L'Avventura (1960), La Notte (1961), L'Eclisse (1962) en Il Deserto Rosso (1964) zouden grote invloed krijgen. Vitti leerde Antonioni eind jaren 50 kennen toen ze bij zijn theatergezelschap kwam werken. L'Avventura was haar doorbraak: ze speelde daarin een vrouw die een verhouding krijgt met de minnaar van haar vriendin, die vermist wordt.

Een jaar later stond ze naast Marcello Mastroianni en Jeanne Moreau in La Notte, waarin een echtpaar dat van elkaar vervreemd is geraakt gedurende een dag en een nacht wordt gevolgd. De film werd bekroond met een Gouden Beer op het festival van Berlijn. In L'Eclisse speelde ze samen met de Franse filmster Alain Delon.

Een compilatie van filmscènes van Vitti:

Deze films, die als trilogie gelden en waarvan Vitti het belangrijkste gezicht was, worden tot op de dag van vandaag door cineasten hoog in lijstjes met hun favorieten gezet. De thematiek, over het onvermogen van mensen om te communiceren, en de beeldtaal waren destijds sterk vernieuwend.

Vitti had ook privé een relatie met Antonioni, die eind jaren 60 afliep. In 1980 zouden ze nog een keer samenwerken in Il mistero di Oberwald. Vitti werkte in de jaren 70 en 80 vooral in Italië, maar speelde ook mee in enkele Engelstalige producties. In 2002 was ze voor het laatst op toneel te zien, in de musical Notre-Dame de Paris in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl