President Mattarella (m.) met de voorzitters van beide Kamers van het parlement AFP

De Italiaanse president Mattarella is gekozen voor een tweede termijn. Een meerderheid van de 1009 stemgerechtigde afgevaardigden stemde in met zijn herbenoeming, die een einde maakt aan een dagenlange politieke impasse.

De 80-jarige president had eerder laten weten dat hij na afloop van zijn huidige ambtstermijn, op 3 februari, niet op zijn post wilde blijven. De Italiaanse partijen werden het echter niet eens over een opvolger. De coalitiepartijen vroegen hem daarom met klem om aan te blijven. Vanmiddag besloot Mattarella om zich toch verkiesbaar te stellen voor een tweede termijn.

Het verzoek van de coalitie werd overgebracht door premier Draghi. Die zou de president gevraagd hebben in het belang van "het welzijn en de stabiliteit van het land" aan te blijven.

1009 landelijke en regionale afgevaardigden probeerden al zes dagen een opvolger te kiezen, maar dat leverde niets op. Even leek het hoofd van de veiligheidsdiensten, Elisabetta Belloni, de eerste vrouwelijke president van Italië te worden, maar onenigheid binnen de regerende Vijfsterrenbeweging gooide roet in het eten.

Boven de partijen

De afgelopen dagen nam het aantal stemmen voor Mattarella toe, hoewel hij duidelijk had aangegeven dat hij niet niet meer wilde. Woensdag kreeg hij 125 stemmen, donderdag 160 en vrijdag 336. "Het parlement wil Mattarella", kopt de krant La Repubblica vandaag.

Aan het begin van de week was premier Draghi de gedoodverfde kandidaat. Hij heeft de vereiste ervaring en staat boven de partijen, vinden velen. Maar de parlementariërs willen hem niet kwijt als premier.

STER reclame