ANP/NOS

Goedemorgen! In Amsterdam is vandaag een manifestatie tegen seksueel geweld, naar aanleiding van de verhalen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice. En het is weer tijd voor de nationale vogeltelling.

Eerst het weer: de dag begint met veel bewolking, later breekt vooral in de kustgebieden de zon ook even door. Veel regen valt er niet, het wordt 11 graden en er staat veel wind. Vooral in het noorden is kans op zware windstoten.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Onder de noemer No blame, but change is vandaag in Amsterdam een manifestatie tegen seksueel geweld. Dat gebeurt op het Museumplein. De actievoerders pleiten voor snellere invoering van een nieuwe zedenwet, die alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar maakt. De wet ligt nu bij de Raad van State.
  • Dit weekend wordt de nationale vogeltelling weer gehouden. De Vogelbescherming wil weten hoeveel vogels er in Nederland overwinteren, en die aantallen vergelijken met de afgelopen jaren. Koplopers zijn elk jaar de huismus, de koolmees en de pimpelmees.
  • De politieke partij Volt houdt zijn congres. Vanwege de coronamaatregelen gebeurt dat digitaal.

Wat heb je gemist?

De VS stuurt vanwege de crisis rond Oekraïne op korte termijn extra troepen naar NAVO-landen in Oost-Europa. Dat heeft de Amerikaanse president Biden gezegd. Hij zei niet om hoeveel manschappen het gaat, wel dat het er "niet veel" zullen zijn.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Sportvissers hebben samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier duizenden vissen gered die zaten opgesloten in een doodlopende gracht in Enkhuizen.

Met een groot net over de breedte van de gracht is een groot deel van de vissen verplaatst naar zuurstofrijker water. Eerder deze week werd er nog een zuurstoftank geplaatst, maar dat was niet voldoende. De dieren zaten al bijna een week opgesloten.

Zo verliep de reddingsoperatie:

Grote reddingsactie voor versufte vissen in Enkhuizen: 'Hartverscheurend'

Fijne zaterdag!

STER reclame