Schaatsers Kai Verbij, Merijn Scheperkamp, Dai Dai N'tab en Thomas Krol trainen op de olympische baan, een week voor de officiële start van de Olympische Winterspelen 2022 ANP

Femke Kok en Merijn Scheperkamp vlogen ruim 7.800 kilometer om slechts 500 meter te schaatsen. Eén ronde, maar wel het belangrijkste rondje van hun nog prille schaatsbestaan. Beide jonge sprinters maken in Peking hun debuut op de Olympische Spelen.

De vraag is wanneer de olympische kriebels echt opkomen bij de 21-jarige olympiërs. Al in het vliegtuig? Of pas na de eerste meters op de baan? Van de schaatshal zijn Kok en Scheperkamp in ieder geval onder de indruk.

"Je komt die hal binnen en denkt: hier moet het gebeuren, heel indrukwekkend", zegt Scheperkamp. "Overal staan de olympische ringen en 'Beijing 2022', heel bijzonder om mee te maken."

Femke Kok (rechts) traint op de olympische baan met Kjeld Nuis, Ireen Wust en Reggenborgh-ploeggenoot Mathias Vosté, een week voor de officiële start van de Olympische Winterspelen 2022 ANP

"Alles is net even groter en mooier dan ik gewend was bij de World Cups of een WK, het is echt vet", zegt Kok. "Het ijs was wel een beetje zacht, maar wel een mooi gevoel om op de olympische baan te zijn."

'Femke, er zijn looproutes'

De eerste uren in het olympisch dorp waren ook imposant. "Ik wil niet zeggen dat het me overviel, maar het was allemaal wel heel mooi", zegt Scheperkamp. "Ook die foodcourt", zegt Kok. "Dan heb je allemaal je eigen tafeltje met van die glazen wanden ertussen, dat is een beetje ongezellig."

Veel nieuwe indrukken dus. Gelukkig hebben de jongelingen genoeg ervaren schaatsers om zich heen. "Er wordt veel verteld over hoe de Spelen eerst gingen en hoe het nu gaat", zegt Scheperkamp - die bij zijn ploeg Jumbo-Visma de bijnaam 'Frenkie' kreeg. "Onderling merk je een beetje hoe het werkt en hoe zij het aanpakken, dus je hebt er zeker wel wat aan."

Femke Kok deelt een appartement met viervoudig olympiër Ireen Wüst. "We hebben ons appartementje al helemaal versierd met leuke vlaggetjes en slingers."

"Gelukkig heb ik iemand naast me die al voor de vijfde keer mee is, daar kan ik superveel van leren", vertelt ze. "Net ook, ik zou zo de verkeerde kant oplopen, en toen zei ze: Femke, op de Olympische Spelen zijn er looproutes."

Opluchting na negatieve tests

Toch zijn deze Spelen zelfs voor Wüst onwennig. Bij aankomst op de luchthaven in de Chinese hoofdstad wachtte Kok en Scheperkamp namelijk direct een nerveus makende horde: de in witte pakken gehulde Chinese gezondheidsmedewerkers. Alleen met een negatieve coronatest mochten ze erdoor.

Merijn Scheperkamp ANP

"Toen iedereen negatief was, was er grote opluchting", zegt Scheperkamp. Een grote last is van de schouders van de schaatsers gevallen. "We kunnen iets meer ademhalen."

De jonge sprinters kunnen nu langzaam toeleven naar hun race op 12 februari (voor de mannen) en 13 februari (voor de vrouwen). Kok, die in Peking outsider voor het goud is op de 500 meter: "Eerst even wennen aan het ijs en de jetlag overwinnen."

STER reclame