Nadal naar finale Australian Open Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De finale van de Australian Open gaat bij de mannen tussen Rafael Nadal (6e op de wereldranglijst) en Daniil Medvedev (2). De Spanjaard was Matteo Berrettini (7) met 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 de baas en de Rus versloeg Stefanos Tsitsipas (4) met 7-6 (5), 4-6, 6-4, 6-1.

Nadal staat voor de zesde keer in de finale in Melbourne. De toernooiwinnaar van 2009 kan zondag de eerste speler worden met 21 grandslamtitels. Hij deelt het record nu nog met Roger Federer en Novak Djokovic.

Bij de vrouwen is die kaap in 2016 al gehaald toen Serena Williams op Wimbledon haar 22ste grandslamtoernooi won. Een jaar later bracht ze haar totaal in Melbourne zelfs op 23. Margaret Court heeft nog altijd het record in handen. Tussen 1960 en 1973 won ze 24 grandslamtitels.

Nadal weerstaat comeback Berrettini

De als zesde geplaatste Nadal won met uitstekend spel de eerste twee sets. Hij serveerde ijzersterk en bestookte in de rally's telkens weer de backhand van de Italiaan, die in beide sets direct zijn service inleverde.

Berrettini, die op een grandslamtoernooi nog nooit wist te winnen van een toptienspeler, wist het tij echter knap te keren.

Matteo Berrettini ageert tegen een beslissing van de umpire in de halve finale tegen Rafael Nadal. AFP

De verliezend finalist van Wimbledon had het nog lastig in zijn eerste opslaggame, maar ging vervolgens steeds beter spelen. De Italiaan legde meer risico in zijn slagen, speelde agressiever en sloeg prachtige winners.

Op 4-3 kreeg hij zijn eerste breekkansen en de tweede was raak. Op love serveerde Berrettini de derde set uit.

Dat was het begin van een opvallende reeks: op eigen service liet Berrettini zijn tegenstander liefst 23 (!) punten op rij kansloos. Op 4-3 in de vierde set maakte Nadal een einde aan die reeks, plaatste meteen de beslissende break en serveerde het duel koelbloedig uit.

Medvedev opnieuw naar finale

In de finale stuit Nadal op de licht ontvlambare Daniil Medvedev, die tegen Stefanos Tsitsipas weer een van zijn befaamde woedeuitbastingen had. Op de beslissende momenten bleef de Rus juist ijzig koel.

Daniil Medvedev juicht na afloop van de halve finale in Melbourne tegen Stefanos Tsitsipas. EPA

Medvedev had zes van de acht duels met Tsitsipas gewonnen en begon ook nu uitstekend. Hij won zijn eerste vijf servicegames op love, maar omdat hij op 4-4 vier breekkansen miste, moest er een tiebreak aan te pas komen.

Daarin sloeg de Rus na een 4-1 achterstand wel toe. In de tweede set maakte Medvedev een break achterstand ongedaan, maar op 4-4 leverde hij mede dankzij twee dubbele fouten opnieuw zijn service in.

Woedeuitbarsting

De Rus kreeg bovendien een waarschuwing omdat hij zijn onvrede had geuit met een armgebaar. Hij ging daarop woedend tekeer tegen de umpire en richtte zijn pijlen op de vader van Tsitsipas, die ongeoorloofd aan het coachen zou zijn.

Coaching vanaf de tribune is niet toegestaan en Tsitsipas had kort daarvoor ook een waarschuwing ontvangen. Maar dat kon de gemoederen van Medvedev niet bedaren.

Het humeur van Medvedev werd er niet beter op toen hij een game later ook de set inleverde. Na een korte toiletpauze had hij z'n emoties weer onder controle en liet hij opnieuw zijn klasse zien. Terwijl Medvedev een hoog niveau bleef halen, stokte bij Tsitsipas aan het einde van de derde set de machine.

De Griek bewoog minder goed en ook zijn service liep stroever. De Rus domineerde met zijn harde en vlakke slagen en brak Tsitsipas op 5-4 in de derde set en tweemaal in de vierde set.

US Open-winnaar Medvedev speelt tegen Nadal zijn vierde grandslamfinale. Voor de Spanjaard, die drie van de vier duels met de Rus won, wordt het de 29ste.

Vorig jaar speelde Medvedev ook de finale in Melbourne, maar verloor die van Novak Djokovic. "Ik weet wie er zondag voor de televisie zit", grapte Medvedev na afloop.

STER reclame