Barty als eerste Australische sinds 1980 naar Australian Open-finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ashleigh Barty heeft op zeer overtuigende wijze de finale bereikt van de Australian Open. De Australische nummer één van de wereld liet Madison Keys geheel kansloos: 6-1, 6-3.

Keys had dit toernooi indruk gemaakt met haar kanonslagen. De Amerikaanse tennisster was zeven jaar geleden als tiener ook al halvefinalist in Melbourne, waarna haar een grote toekomst werd voorspeld. Zover kwam het niet. Keys gleed het laatste jaar flink af op de WTA-ranking, zelfs tot buiten de topvijftig.

Waar topspeelsters als Paula Badosa en Barbora Krejcíková deze week geen antwoord hadden op de harde klappen van Keys, was dat voor Barty geen enkel probleem. De Australische tennisster neutraliseerde het Amerikaanse gevaar met snel genomen returns, laag geslagen backhandslices en bijna foutloos spel.

In de tweede set ging het iets minder vanzelf, maar na ruim een uur was Barty de eerste Australische speelster in de finale van de Australian Open sinds Wendy Turnbull in 1980. Wederom won ze haar partij in twee sets, net als in haar vijf voorgaande wedstrijden dit toernooi. Ze verloor op weg naar de finale pas 21 games.

Op het grandslamtoernooi in Melbourne kan Barty haar derde grandslamtitel pakken. Ze was in 2019 de beste op Roland Garros en won vorig jaar Wimbledon.

Ook eerste finale voor Collins

In de finale speelt Barty zaterdag tegen Danielle Collins, die ook voor het eerst de finale bereikte van de Australian Open. De Amerikaanse nummer dertig van de wereld rekende met duidelijke cijfers af met Iga Swiatek uit Polen: 6-4, 6-1.

De 28-jarige Collins is een laatbloeier in het WTA-circuit, ook omdat ze groot is geworden in het college tennis. Collins, die in 2019 strandde in de halve finales in Melbourne, werd in april geopereerd en zegt nu weer topfit en met een vrij gevoel op de baan te staan.

Danielle Collins juicht na een gewonnen punt tegen Iga Swiatek AFP

Swiatek, in 2020 nog winnares op Roland Garros, beleefde een waardeloze start en stond binnen een mum van tijd met 4-0 achter. Dat hoefde geen probleem te zijn: in haar vorige partij kwam ze terug van een set en een break achterstand. Collins won de set wel met 6-4, maar in de laatste games toonde de Poolse speelster wat ze in huis had.

Des te teleurstellender was het dat ze in de tweede set ook met 4-0 achterkwam. Het eerste matchpoint overleefde ze, maar het tweede was raak.

Barty en Collins speelden vier keer eerder tegen elkaar en Barty won drie keer. Collins won echter de laatste ontmoeting en die was vorig jaar in Melbourne.

STER reclame