ANP

Goedemorgen! De Tweede Kamer debatteert over het afschaffen van de verplichte bedenktijd van vijf dagen voor abortus. En het is Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Eerst het weer: het is bewolkt en er valt vanuit het noordwesten op steeds meer plekken regen. Vanmiddag volgen vanuit het noordwesten weer droge perioden en dan breekt vooral in het noorden en westen, en later ook in het midden en oosten, de zon geregeld door. Het wordt een graad of 8.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Tweede Kamer debatteert over het afschaffen van de verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen. Een meerderheid wil daar van af.
  • De advocaten van de verdachten in het proces Eris rond motorclub Caloh Wagoh beginnen met de pleidooien. Het Openbaar Ministerie heeft vijf keer levenslang geëist en verder straffen tussen de twintig en dertig jaar. Als eerste pleit de advocaat van Greg G., tegen wie levenslang is geëist.
  • De Europese gezondheidsdienst ECDC publiceert zijn wekelijkse kaart van coronagevallen in Europa. Momenteel staat vrijwel het hele continent op het hoogste waarschuwingsniveau. Nederland en 26 andere landen kleuren volledig donkerrood.
  • Het is Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. Het Nationaal Holocaustmuseum begint met een tijdelijke buitententoonstelling in Leeuwarden, Zeist, Apeldoorn, Den Haag, Enschede en Amsterdam.

Wat heb je gemist?

2021 gaat door de coronapandemie de boeken in als een moeilijk jaar, maar heeft voor pensioengerechtigden toch iets positiefs opgeleverd. De vermogens van de vijf grote pensioenfondsen zijn flink gegroeid. De vrees voor nieuwe kortingen is voorbij, sterker nog, de pensioenen kunnen in de loop van dit jaar weer omhoog.

Door het herstel van de economie stegen de beurskoersen, vastgoedprijzen en opbrengsten van andere beleggingsresultaten. "De dekkingsgraad ging met sprongen omhoog en bereikte eind december het hoogste niveau sinds 2011", zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds ABP. "We kunnen voorzichtig gaan nadenken over pensioenverhoging."

De laatste keer dat ABP de pensioenen met de inflatie mee kon laten stijgen was in 2010. Sindsdien zijn ze niet meer verhoogd, hoewel de inflatie sindsdien 20 procent bedroeg.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Fans van de film Fight Club zullen als ze de film in China zien raar opkijken: het einde is daar totaal anders dan in het origineel. In de oorspronkelijke slotscène doodt het karakter van Edward Norton zijn denkbeeldige alter ego Tyler Durden, gespeeld door Brad Pitt. Dat gebeurt op een verlaten verdieping van een wolkenkrabber, terwijl op de achtergrond andere hoge gebouwen ontploffen en instorten.

In de versie op het Chinese streamingplatform Tencent zien kijkers de explosie niet, maar is een zwart scherm te zien waarop staat dat de politie "het hele plan" snel doorhad en alle criminelen heeft opgepakt. "Daarmee is voorkomen dat de bom tot ontploffing kwam." In China worden vaker delen van films ingrijpend aangepast, zowel in de bioscoop als op streamingplatforms als Tencent Video en IQIYI.

Fijne donderdag!

STER reclame