Pantservoertuigen bij een NAVO-oefening in Letland, in november vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa vanwege Russische troepenopbouw

De NAVO stuurt meer gevechtsvliegtuigen en -schepen naar Oost-Europa. De versterkingen worden onder meer gestationeerd in de Oostzee en Litouwen.

Aanleiding is de Russische militaire dreiging aan de grenzen van Oekraïne; Moskou heeft meer dan 100.000 militairen aan de grens geposteerd. "De NAVO zal alle noodzakelijke maatregelen blijven nemen om bondgenoten te beschermen en te verdedigen", zegt topman Jens Stoltenberg.

In een reactie beticht Rusland de NAVO ervan dat die met de versterkingen de spanningen in Oekraïne opvoert. De versterkingen gaan lijnrecht in tegen de eisen die Rusland bij de NAVO op tafel heeft gelegd. Moskou wil dat de NAVO zijn militaire aanwezigheid in Oost-Europa juist afbouwt.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zegt dat een militair conflict in Oost-Oekraïne "geïnitieerd door Oekraïne" nu waarschijnlijker is dan ooit.

Dit is waarom Poetin geen militaire aanwezigheid van de NAVO wil:

Waarom Poetin niet wil dat de NAVO verder uitbreidt

De Europese Unie gaat de families van EU-diplomaten voorlopig nog niet uit Oekraïne halen, zegt buitenlandchef Josep Borrell. De Verenigde Staten doen dat wel. Borell wil eerst van de Amerikanen horen waarom ze dat besloten hebben. Mogelijk verandert het EU-standpunt dan, zei Borrell.

Ook het Verenigd Koninkrijk haalt een deel van de families weg; de ambassade in Kiev blijft wel open. Ongeveer de helft van de medewerkers blijft, meldt BBC. Het terughalen is vandaag al begonnen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt het op dit moment niet nodig om mensen weg te halen uit Oekraïne. "We houden de ontwikkelingen voortdurend in de gaten en wegen steeds af welke stappen we moeten nemen", zegt een woordvoerder desgevraagd.

De EU wil Oekraïne financieel te hulp schieten met 1,2 miljard euro aan noodleningen en giften. "Oekraïne kan met deze hulp in de snel oplopende financiële behoeften voorzien", zei Commissievoorzitter Von der Leyen. Ze rekent erop dat regeringen en de parlementen van de EU-lidstaten zo snel mogelijk met dit voorstel instemmen.

'Hard tegen hard'

"De NAVO en de VS hopen dat Rusland inbindt als ze de druk opvoeren", zegt Ruslandkenner Helga Salemon. "Poetin is alleen gevoelig voor spierballentaal, denken ze."

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Antony Blinken, waren vorige week nog met elkaar in gesprek, benadrukt Salemon. "Maar met de versterking van de NAVO wordt het diplomatieke proces terzijde geschoven. Of het veiliger wordt, is nog maar zeer de vraag."

Poetin heeft geen belang bij oorlog, zegt Salemon. "Maar hij wil wel zijn gelijk halen. En de NAVO wil het nu ook hoog spelen. Het gaat zo hard tegen hard."

EU overlegt over sancties

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn vandaag bijeen in Brussel om te praten over de situatie in Rusland en Oekraïne. "Als Rusland militair ingrijpt tegen Oekraïne, dan komt er stevige actie vanuit de EU", zegt de Ierse minister Simon Coveney voorafgaand aan het overleg. In diezelfde lijn zegt zijn Deense ambtgenoot Jeppe Kofod dat er sancties op tafel liggen die "Rusland nooit eerder heeft gezien".

Ministers van Buitenlandse Zaken over hun visie op het dreigende conflict:

Sancties, wapens of oorlog? Dit zeggen Europese ministers over Oekraïne en Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl