Archieffoto van de metro in New York AFP

Voor de tweede keer in korte tijd is in New York iemand voor de metro geduwd. Het slachtoffer, een man van 62, werd door de metro geraakt, maar overleefde het wel. Hij ligt met snijwonden aan een been in het ziekenhuis.

Het gebeurde op metrostation Fulton Street in Manhattan. Het is onduidelijk of het een gerichte aanval was. Er is nog niemand gearresteerd.

Ruim een week geleden, op 15 januari, werd op het metrostation Times Square een vrouw voor de metro geduwd. De vrouw, Michelle Go (40), kwam daarbij om het leven. Naar aanleiding van haar dood laaide een discussie op over geweld tegen mensen van Aziatische afkomst. In deze zaak zit een man van 61 vast op verdenking van doodslag.

Burgemeester Adams hield op 18 januari een toespraak ter nagedachtenis aan Michelle Go, die groot op de achtergrond te zien is AFP

De avond ervoor, op 14 januari, werd in Brussel al een vrouw voor de metro geduwd. Zij bleef ongedeerd doordat de metro op tijd kon remmen. Videobeelden van die gebeurtenis kregen veel aandacht.

Bekijk hier de schokkende beelden van het moment:

Man duwt vrouw op spoor van Brusselse metro

De incidenten roepen in New York de vraag op of de metrostations niet beter beveiligd moeten worden. In sommige landen worden de perrons afgeschermd van het spoor door een glazen wand met schuifdeuren die pas opengaan als er een metro staat.

Honderd jaar oud

De topman van de metro in New York, Janno Lieber, vindt dat volgens CNN geen realistische oplossing. "De constructie van onze honderd jaar oude stations is er niet geschikt voor", zegt hij. Volgens Lieber zouden er ook problemen ontstaan met ventilatie en toegankelijkheid voor mindervaliden.

Hij roept metroreizigers op om zelf alert te zijn op gevaarlijke situaties. "Ik wil niet zeggen dat het levensgevaarlijk is om op een metrostation te staan, maar mensen moeten wel wegblijven van de rand van het perron."

STER reclame