Tsitsipas bereikt kwartfinales na tennisthriller tegen Fritz in Melbourne

Tsitsipas knokt zich op Australian Open na vijfsetter langs Fritz

Stefanos Tsitsipas heeft met de grootste moeite de kwartfinales van de Australian Open bereikt. In een zinderende wedstrijd tegen de Amerikaan Taylor Fritz moest de Griek alles uit de kast halen om een nederlaag te voorkomen: 4-6, 6-4, 4-6, 6-3, 6-4.

De 24-jarige Fritz, die in zijn 21 eerdere grandslamtoernooien nooit door de derde ronde was gekomen, begon brutaal aan de wedstrijd en pakte de openingsset. De Amerikaan oogde fitter en speelde minder slordig. Maar Tsitsipas vocht zich een weg terug.

Een is genoeg

Vijf sets en bijna 3,5 uur had de 23-jarige tennisser nodig om zich te ontdoen van zijn tegenstander. In de laatste en allesbeslissende set brak Tsitsipas Fritz en serveerde hij voor de wedstrijd. De nummer drie van de wereld kreeg twee matchpoints, maar had er aan één genoeg om de eindstand te bepalen.

In de kwartfinales treft hij de Italiaan Jannik Sinner. Laatstgenoemde versloeg op zijn beurt de Australiër Alex de Minaur (7-6 (3), 6-3, 6-4) in drie sets en zich daarmee voor het eerst bij de laatste acht schaart op de Australian Open.

Driftige Medvedev moet alle zeilen bijzetten om kwartfinale te bereiken in Melbourne

Ook voor Daniil Medvedev ging het bereiken van de kwartfinales niet vanzelf. Hij versloeg de taaie Amerikaan Maxime Cressy met 6-2, 7-6 (4), 6-7 (4), 7-5.

Medvedev leek de wedstrijd in drie sets naar zich toe te trekken, maar een taaie Cressy maakte het hem knap lastig. In de derde set verspeelde Medvedev in de tiebreak een voorsprong en zo dwong Cressy, de nummer 70 van de wereld, hem tot een vierde set.

De Rus kreeg daarin ook de nodige tegenstand, maar domineerde op eigen service en trok na 3,5 uur aan het langste eind.

Titelfavoriet

Vorig jaar stond Medvedev in de finale van het toernooi in Melbourne tegenover Novak Djokovic; daarin moest hij het afleggen tegen de nummer één van de wereld. Aan het einde van het seizoen versloeg hij de Serviër wel, bij de US Open veroverde Medvedev zijn eerste grandslamzege.

Door de veelbesproken afwezigheid van Djokovic wordt Medvedev gezien als de titelfavoriet voor de Australian Open.

Félix Auger-Alliassime bereikt voor het eerst op de Australian Open de kwartfinales

Medvedev treft in de kwartfinales Félix Auger-Alliassime. De Canadees bereikte voor het derde grandslamtoernooi op rij de kwartfinales, maar deed dat voor het eerst op de Australian Open.

In Melbourne versloeg hij de Kroaat Marin Cilic met 2-6, 7-6 (7), 6-2, 7-6 (4). Cilic stuntte in de derde ronde nog door de als vijfde geplaatste Rus Andrej Roeblev in vier sets te verslaan.

Ook nu begon de 33-jarige Kroaat goed aan de wedstrijd; in de openingsset brak hij twee keer zijn tegenstander. Vervolgens kreeg Cilic geen enkel breekpunt meer, maar in de tweede set nog wel een setpunt. De 21-jarige Auger-Alliassime werkte dat knap weg en trok daarna steeds meer de wedstrijd naar zich toe.

Voor het eerst in vier ontmoetingen versloeg de als negende geplaatste Canadees Cilic en dat deed hij bovendien met zijn 24ste ace van de partij.