Shaun White won op de Spelen van 2018 voor de derde keer goud op de halfpipe EPA

Shaun White kan zich klaarmaken voor de jacht op zijn vierde olympische medaille. De Amerikaanse snowboarder doet komende maand voor de vijfde keer mee aan de Olympische Spelen.

White werd vorige week derde op de halfpipe bij wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Laax en hij voldeed daarmee aan de eis om in aanmerking te komen voor een plekje in de Amerikaanse olympische ploeg. Vandaag maakte de Amerikaanse ski- en snowboardbond bekend dat de drievoudig olympisch kampioen naar Peking mag.

Nippertje

Ondanks een moeizame start dit seizoen, vanwege een coronabesmetting en een enkelblessure, lukte het de 35-jarige snowboarder op het nippertje nog een podiumplek te bemachtigen.

De snowboardvedette was er in 2006 in Turijn voor het eerst bij. Op 19-jarige leeftijd won White olympisch goud op de halfpipe. In 2010 prolongeerde hij die titel, maar in 2014 werd hij slechts vierde. Vier jaar later heroverde hij zijn titel. In Pyeongchang stelde hij zijn derde olympische goud veilig.

Shaun White wint in 2006 goud op zijn eerste Olympische Spelen Pro Shots

Of White in staat is zijn olympische titel te prolongeren, is nog maar de vraag. Want met het verdwijnen van zijn lange haren, verdwenen ook de buitengewone prestaties van de Amerikaan.

Sinds zijn titel in Pyeongchang stond de pionier van het snowboarden niet meer op het podium. Zijn derde plek in Laax werd daarom uitbundig gevierd.

Laatste Spelen

Een paar dagen later postte de snowboarder een bericht op zijn Instagram waarin hij terugkijkt op het begin van zijn carrière. "De gedachte dat dit mijn laatste Olympische Spelen zullen zijn, doet me terugdenken aan al die jaren", begint de Amerikaan bij een foto van een jonge White op het hoogste podium.

"Als kind stond snowboarden niet eens op het programma van de Olympische Spelen. Ik ben er trots op dat ik deze sport heb helpen groeien en heb kunnen vormen tot wat het nu is. Ik kan niet wachten om te zien waar de volgende generatie het heenbrengt."

Een jonge Shaun White op het hoogste podium Instagram/Shaun White

Wellicht neemt White nu de positie van underdog aan, want de ogen zijn vooral gericht op de Japanse snowboarders Ayumu Hirano en Ruka Hirano (geen familie van elkaar). De inmiddels 22-jarige Ayumu won in Sotsji het zilver en in 2018 moest hij ook genoegen nemen met de tweede plek achter White.

Al jarenlang dingen de Japanse snowboarders mee om de prijzen. Ook dit weekend, bij de beroemde X Games in Aspen, pakte Ayumu zilver (achter Australiër Scotty James) op de superpipe. Zijn 19-jarige broertje Kaishu Hirano, greep het brons. White deed niet mee in Aspen.

Hirano 1-2-3

Een voorbode voor een Hirano-podium op de Spelen in Peking straks? Ruka Hirano durfde zich in 2020 bij de Olympische Jeugdwinterspelen in Lausanne al te wagen aan die uitspraak. "Een Hirano 1-2-3 zou mogelijk zijn en natuurlijk heel tof", zei Ruka destijds nadat hij goud had gewonnen op de halfpipe. Met uiteraard een kleine kanttekening: "Dan wil ik wel het goud."

Overigens hebben de Nederlandse snowboarders, Niek van der Velden en Glenn de Blois, niks te vrezen van al deze snowboardvedettes in Peking. Van der Velden doet mee op de onderdelen slopestyle en big air, De Blois doet mee op de cross.

STER reclame