Bilal Ould-Chikh (34) feliciteert broer Walid (33) met de goal

Walid Ould-Chikh bezorgt Volendam zege, terwijl concurrentie verliest

FC Volendam heeft goede zaken gedaan in de eerste divisie. De koploper won met 1-0 bij MVV Maastricht en tegelijkertijd verloor nummer twee Excelsior met 3-0 bij Jong PSV en ging nummer vijf ADO Den Haag pijnlijk onderuit bij Roda JC Kerkrade (5-0).

Bij Volendam stonden de broers Walid (21) en Bilal (24) Ould-Chikh voor het eerst samen in de basis. Laatstgenoemde was na avonturen bij FC Twente, Benfica, FC Utrecht, Denizlispor en ADO Den Haag het afgelopen half jaar clubloos. Wim Jonk gaf het gewezen toptalent een kans en op 31 december tekende Ould-Chikh een contract.

Met Walid Ould-Chikh op het middenveld en Bilal Ould-Chikh in de aanval was Volendam vanaf het begin de betere ploeg en waren beide broers bij menig aanval betrokken. Tien minuten voor rust bediende Walid zijn oudere broer, maar die punterde over. Ook topscorer Robert Mühren (20 goals) miste een kans en tegen het einde van de eerste helft kreeg MVV wat mogelijkheden.

Volendam-spits Robert Mühren (m) dicht bij een goal

In de tweede helft tikte de tijd weg en werd het voor Volendam steeds moeilijker een opening te vinden in de Limburgse defensie. Ould-Chikh brak in de 70ste minuut de ban, Walid Ould-Chikh welteverstaan. Ould-Chikh kreeg de bal na slecht wegwerken van MVV, stuurde de Maastrichtse defensie met een simpele kapbeweging het bos in en scoorde.

Zware nederlagen Excelsior en ADO

Excelsior liet zich in de tweede helft overklassen door Jong PSV. Fedde Leysen (57'), Johan Bakayoko (68') en Mohamed Nassoh (78') maakten de doelpunten.

Ook ADO Den Haag had na acht zeges op rij een totale off-day en verloor met 5-0. Benjamin Bouchouari, Xian Emmers, Dylan Vente, Patrick Pflücke en Jamie Mpie scoorden voor Roda, dat zijn derde zege op rij in 2022 boekte.

Stand eerste divisie

Het gat tussen Volendam en Excelsior op de ranglijst liep op tot negen punten, al hebben de Volendammers een wedstrijd meer gespeeld. Nummer drie Jong Ajax gaat zondag op bezoek bij Telstar en nummer vier FC Emmen neemt het zaterdag thuis op tegen NAC Breda.

Fans De Graafschap protesteren tegen coronaregels

Enkele supporters van De Graafschap zorgden tijdens het duel van hun club met Almere City voor enig oponthoud. Ze betraden in de eerste helft de tribunes om te protesteren tegen het feit dat er geen publiek bij de wedstrijden mag zijn, vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus.

"De maat is vol. Geef supporters hun club terug", luidde de tekst op een spandoek. Op een ander spandoek viel te lezen: "Handel naar de feiten. Een stadionbezoek is veilig."

Protest bij De Graafschap

Na een kort gesprek met de directie verlieten de fans de tribunes. De wedstrijd lag, bij een stand van 0-0, ongeveer zeven minuten stil. De ontmoeting werd vervolgens zonder problemen uitgespeeld. De Graafschap won met 1-0. Giovanni Korte scoorde in de 90ste minuut.